A gombai bronz lándzsahegy
2024. október 17. írta: l.balays

A gombai bronz lándzsahegy

Helyszín: Gomba, Várhegy és környéke (1929: Pogányvár)

2010 körül egy túrázó a gombai Várhegynél egy lándzsahegyet talált.

A bejegyzés e tekintetben különösen fontos és releváns adatokat tartalmaz Gomba község múltjának és történelmének vonatkozásában.

(blog információgyűjtés, 2023)

A gombai bronz lándzsahegy grafikai képen:

img_20230812_194104_rajz.jpg

Gomba község szélén található a Várhegy, amelyhez a Vár utca vezet. A Várhegyen egy bronzkori földvár maradványa található (hatvani és vatya kultúra).

1858 - a földvárat Kubinyi  Ferenc megásta, ahol bronzvésőt, nyílhegyet, kőbaltát, őrlős és csiszolóköveket, parittyakövet, csontszerszámokat, kisbögrét, cseréptöredékeket...stb., leginkább kőkori dolgokat talált.

A Kubinyi részéről talált leletek a Nemzeti Múzeumba kerültek - talán megvannak még.

1997 Bolega Erika és Kulcsár Gabriella végzett ásatásokat a földvárnál (Cegléd, Kossuth Múzeum), melynek során vélhetően öntőmintából származó töredéket találtak.

A Kubinyi által 1858 körül talált nyílhegyen kívül a földvárnál egyéb fegyverek, bronztárgyak előkerüléséről nem esik említés (talán odaajándékozott két bronztű).

A gombai Várhegy jelölése a második katonai felmérés térképén (1819-1869):

2_kgomb.jpg

A sáncolt, földből készült erődítményt mindig is szerettem volna havas környezetben lefotózni, amely 2023 telén végül sikerült.

Gomba község több ezer éves bronzkori földvára 2023-telén, távlati képen, amely egy lezuhant régi és betemetett űrhajóhoz hasonlító földnyelv tetején található:

dji_0848_1.JPG

2021 év nyarán, zöld színekkel:

dji_0547_1.JPG

A lándzsahegy

Több, mint másfél évvel ezelőtt, előzetes információgyűjtést és egyeztetést követően sikerült találkoznom a megtalálóval, majd volt alkalmam megtekinteni és kezemben tartani az általa a gombai Várhegynél 2010 körül talált - minden bizonnyal bronzból készült - lándzsahegyet, amelyről néhány fényképet is készítettem.

(Mivel szakértői vélemény nem áll, illetve nem állt rendelkezésre, addig ugye csak egy lándzsahegynek tűnő tárgyról lehet beszélni, de a továbbiakban a szóban forgó tárgyat a blog a bejegyzésben bronz lándzsahegynek nevezi, illetve kezeli.)

"F" úr elmondása:

"....Kifejezetten szeretem a földvárakat. Az  összes ismert környékbeli földvárat felkerestem, illetve meglátogattam már. A kókai, tápióbicskei, úri, tápiósági, kávai, pótharaszti, gombai földvárat, a mendei földvárakat. 

Van közülük, amelyikre pl. krosszpálya települt.

Kb. 15 évvel ezelőtt - olyan 2010 körül - egy alkalommal a gombai földvárhoz kirándultam.

Úton a földvárhoz egy szántóföld szélén lévő vadászles mellett gyalogoltam el.

Amikor a vadászles mellé értem, a les mellett láttam meg és találtam a lándzsahegyet, ami a föld felszínén, egy mélyebb barázdában hevert.

Amikor felvettem és kiderült mi az, majdnem elsírtam magam.

Emlékszem, hogy a szántóföldön a lándzsahegy mellett elszórtan cserepek voltak. szerintem azok a cserepek a földvárhoz tartozó urnasírok cserepei lehettek. 

A lándzsahegy esetleg akkor kerülhetett a felszínre, amikor a vadászlest telepítették.

A lándzsahegyet nem a földvárnál, hanem a földváron kívül és attól odébb, a szántóföld szélében lévő egyik vadászlesnél találtam. 

A lándzsahegyet a megtalálása óta féltve őrizgetem, azt egyelőre nem szeretném kiadni a kezemből, múzeumba történő későbbi eljuttatásán gondolkozom..."

(2023.)

Fényképek a gombai földvár közelében 2010 körül előkerült lándzsahegyről (blog fotók, 2023):

img_20230812_194130.jpg

gbl2.jpg

Az adatközlés során sajnos az előkerülés pontos helye nem került tisztázásra. A megtaláláskor kép nem készült. 

A helyszínről annyi tudható, hogy a lándzsahegy a földvártól kívül és attól odébb, a szántóföld melletti egyik vadászles mellett került elő, ahol a megtaláló cserépdarabokat is említett, melyeket urnasírok cserepeinek vélt.

Amennyiben az említett cserepek valóban urnasírok cserepei voltak, azt jelentheti, hogy a vár urnás temetője jóval a földváron kívül található. Hogy pontosan hol, egyelőre ez a kérdés megfejtésre vár, kis utánajárással kideríthető lehet.

Részemről 2021-ben jártam a Várhegynél, ahol a földváron kívül a szántó mellett emlékeztem ugyan egy vadászlesre, viszont ott cserepekre nem figyeltem fel, vadászles pedig máshol is volt.

Újszerű vadászles a szántóföld szélén a földvár közelében (ahol régebben lesre emlékeztem, azon a helyen les nem állt):

dji_0869_2.JPG

A szóban forgó lándzsahegyet - ha az, aminek látszik - a gombai önkormányzat egy díszes vitrinjében őrizve tudnám elképzelni, mint a község több ezer éves tárgyi emlékét, amellyel nem mellesleg egy őslakos vadászgatott, vagy akár gyilkolt is.

Sőt, még a község címerében feltüntetve is el tudnám képzelni.

Kérdésként felmerülhet, hogy a lándzsahegy képezhette e urnasír mellékletét..?

Továbbá a tárggyal kapcsolatban levonható egyéb következtetések, kultúra, korszak...stb., mivel a lándzsahegy és a földvár között az összefüggés szinte biztosnak mondható.

Egy kis kitérő:

Kitérőként megjegyezve - nem ez az egyetlen, amikor egy földvárnál hasonló dolog csak úgy előkerül, mint pl. az innen 15 km-re lévő, közeli Pótharaszton:

Pótharaszti földvár (Árpád-kor)

- Az elérhető források szerint a Monor melletti Pótharaszton található Árpád-kori földvárnál többek között buzogány került elő, amely vélhetően azóta is a megtaláló - mint helyi műgyűjtő - birtokában lehet, vagy található.

Pótharaszti buzogány

A leírások szerint B. Ferenc újlengyeli gyűjtő évekkel (évtizedekkel) ezelőtt gyűjtött össze számos fémtárgyat a pótharaszti földvárnál, nyílcsúcsokat, lándzsahegyeket, valamint egy XV. századra tehető láncos-buzogányt. 

A pótharaszti földvár kapcsán érdemes lenne valakinek ezen a vonalon elindulni és egy kis régészeti nyomozást végezni, B. Ferencet felkeresni, megvannak e még a pótharaszti földvárnál talált tárgyak, ha igen, akkor azokról fényképet beszerezni vagy eszközölni (megtalálás körülményei...stb.)

Pótharaszt Árpád-kori, sáncolt kis földvára:

dji_0857_1.JPG

De visszatérve a gombai földvárhoz, amelyet 1929-ben Pogányvárnak neveztek.

A Várhegyhez és a várhoz több legenda is kötődött, melyek a hegy belsejében lévő rejtett forrásról, elásott kincsekről szóltak.

Alagút a gombai Várhegynél

A gombai Várhegy oldalában alagút biztosan volt, amelynek bejárata még az 1960-as években is ismert volt, amely azóta már beomlott.

A gombai Várhegy oldalába vájt alagutat 1929-ben is megemlítik:

1929:

"..Kubinyi ásatása után felbuzdult a ma embere és nemrégiben egy kartel alakult.

Csupa paraszti emberből, kik éjjel-nappal ástak bele a hegybe - pénz után.

Sokáig ástak. Talán nem is ők, de az ösztönük.

Az emberi ösztön, mely a könnyű meggazdagodás után mindig vágyik.

Talán fölösleges is mondanom, hogy a hatalmas mérvű vállalkozás nem járt sikerrel,úgy, ahogyan jött a nagy kedv, el is múlt.

Ma gúnyosan mosolyognak az „aranyásókon“ és örök mementóként ott ásít egy barlang, melyet a XX. század embere vágott mohóságában...."

1929_b.jpg

 - forrás: Magyarság, 1929 - A Pogányvár, Farkas Klári írásából

A Vár utcában lakó egyik lakos 2021-ben részemre történő közlése szerint a a "hegy" oldalában régen egy alagút, vagy nyílás volt, ami később beomlott. Ezt a nyílást később vasráccsal lezárták. Hogy pontosan hol volt ez a beomlott bejárat, arra már nem emlékezett.

2024-ben telefonon beszéltem id. Borzsák Andrással (Monor) - a beszélgetést utólag is tisztelettel köszönöm - aki az alábbiakat mesélte a gombai Várhegy alagútja kapcsán:

"....Amikor gimnazista voltam, tanszoba foglalkozásról fogtuk magunkat és egy üllői sráccal elmentünk biciklivel Gombára, ahol a várnak az alagútjába akartunk bemenni. 

A gombai Várhegyhez érve ott elkezdtünk ásni, mert a Borsányi(?) tanár úr mondta, hogy ő bent volt régen a vár "első termében" és mi is oda szerettünk volna bejutni, de nekünk ez már nem sikerült, a bejáratot nem tudtuk kiásni.

Bejárat az volt, de kiásni nem tudtuk.

Úgy tudom, hogy a háború alatt ebben az alagútban bent voltak az emberek állítólag.  Vagyis a gombai Várhegy alatt lévő termekben, amik a Vár utca végén voltak..."

- id. Borzsák András elmondása, 2024. Monor

1967-ből származó leírás beomlott borospincének tarttotta ezt az alagutat. (PMH 1967, Rolkó István)

1968 - az 1950-es évek végén még olyan ~15 méternyire be lehetett hatolni a domb belsejébe, amit lélekluknak hívtak. (PMH 1968, Baky László)

"...Az agyagrétegződés, a folyosó belső kiképzése, az ott talált apróbb használati tárgyak, ivóedények, égetett cserépedények, hamisítatlanul földvár jellegre utaltak..." - 1968, Baky László

Hogy ez a beomlott alagút-féleség régen hol lehetett, napjainkra már azt sem tudni.

A gombai Várhegy, rajta a több ezer éves földvárral:

dji_0788_1.JPG

2021 - felmásztam a Várhegyre. Akkor azt hittem, a földvárnál jártam, de mint később kiderült, csak a földnyelv földvár melletti teraszra jutottam. A hegytetőn a sűrű növényzet miatt közlekedni pedig nem lehetett. 

A fák sűrűjében gödröket, beásásokat lehetett tapasztalni és régi cserepek maradványait:

20210703_173439_1.jpg

20210703_174015_1.jpg

A cserépdarabok közül:

20210703_173945b.jpg

20210703_172605b.jpg

1929-ben szintén említenek cserepeket a Pogányvárnál:

1929_a.jpg

1929 - szántás alkalmával urnák kerültek elő, melyek magángyűjteménybe kerültek:

"...Urnáról szólva, van a gyűjteményben az is. Egy teljesen ép példány, még a fedele is rajta van.

Sőt. Emberi csontokat is őriztek benne.

Hét ilyen urna került ki egyszerre egy szántás alkalmával.

Egy színben feküdtek, bizonyos távolságban egymás mellett...."

- 1929, A Pogányvár

A Pogányvár:

dji_0839_1.JPG

dji_0851_1.JPG

A várat kéretik békében hagyni - írták róla 1929-ben:

1929_c.jpg

A 2010 körül a Pogányvár közelében talált bronz lándzsahegy a vár fennmaradt egyik olyan emléke lehet, amely már ősidők óta azt várhatta, hogy valaki egyszer rátaláljon.

20241017

B.

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum:

romer_floris_muveszeti_es_torteneti_muzeum.jpg

Források:
régi katonai térkép: mapire
hungaricana adatbázis
Pest Megyei Hírlap 1967 Rolkó István
Pest Megyei Hírlap 1968 Baky László
Magyarság 1929. évi száma, A Pogányvár - Farkas Klári írásából
id. Borzsák András visszaemlékezése
"F" úr elmondása
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr8618197441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása