A Klotild major
2023. december 18. írta: l.balays

A Klotild major

Pusztavacs régi majorjai közül 2. rész

Elpusztult major helye Pusztavacstól délkeletre.

A régi Klotild major már nem áll, helyén és körülötte napjainkban erdő található.

Múlt télen jártam az egykori majornál, ahol mint kiderült, éppen egy vadászat közepébe csöppentem. Mivel azonnal szednem kellett a sátorfámat, ezért csak néhány fényképre futotta. 

Pusztavacsot a háború előtt jól szervezett gazdaságok vették körül, a Coburg hercegek majorjai, ezek közül volt az egyik a Klotild major, amelyről szinte alig tudni valamit. A major Fülöp Józsiás Szász Coburg és Góthai herceg Ő királyi fensége pusztavacsi uradalmához tartozott. 

A Klotild major melletti útelágazásnál:

img_20230222_153639.jpg

A major ismert elnevezései - Clotildenhof, Klotilda major, Klotild major 

A régi major a második katonai felmérés térképén (1819-1869):

2_kat_felm_36.jpg

Részlet Regőcz János pusztavacsi, nyugdíjas plébánosesperes elmondásából (forrás: Pest Megyei Hírlap 1993 - Hardi Péter írásából):

"....Eszményi volt a falu Regőcz János nyugdíjas plébánosesperes szerint is, akihez azért tértem be, hogy Pusztavacs történetéről, s a falu hitéletéről érdeklődjem.
Az
idős pap szívesen fogad.
Egy adófizető volt a ború előtt a faluban, a herceg meséli. Vacsot a herceg uradalmának cselédsége lakta tizenhárom majorban. Minden majornak volt majorgazdája, kettő-háromnak intézője is. Általában dolga volt a cselédségnek, nem terhelték túl őket, a nagy munkák idejére napszámosokat is fogadtak. Aki megbecsülte magát, az fele kommencióért még öreg korában is ittmaradhatott.
Hány éves kortól számították az öregséget?
Hetventől. Háromhavonta kaptak pénzbeli juttatást folytatja a plébános a cselédség sorának taglalását —, de volt illetményföldjük, ahol tarthattak sertést, tehenet. A tejet, amit nem ittak meg, a herceg Pestre szállíttatta. Ebből is volt némi jövedelmük az ittenieknek.
Aztán megszűnt az uradalom..." (1)

A major mint Klotilda major a Habsburg kataszteri térképen (1881) - közvetlenül a major mellett egy kis tó is volt - továbbá érdekes a jobbra elkülönülten álló picinyke épület (kis piros kocka):

1881_kata_1.jpg

Váratlan találkozás a vadászokkal a major hűlt helyén, akik kissé hitetlenkedve fogadták, mit keres valaki télen az erdő mélyén e távoli vidéken... Úgy tudták, a major a fenyves helyén volt (egyébként nem ott volt):

dji_0871_2.JPG

Részlet - Buda Ferenc: A világ folytatása: Az ország köldökén - című írásából:

"...A település újraéledése a hódoltság után Alsó-Vacs és Felső-Vacs néven kialakult hatalmas területű pusztákat birtokul megkapó Koháryak, illetve a Coburg hercegi család nevéhez fűződik. (A történelmi hűség kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy a mezővárosaink önállóságának korlátozására irányuló törekvés úgyszintén.)

A 18. század második felétől kezdve elsősorban a termőföldben szegény Felvidékről - s ha jól tudom, még Morvaországból - római katolikus vallású, szláv ajkú földműves családokat telepítettek a törökdúlás következtében kihaltak s eltávozottak helyére.

Az új népesség jelentős része azonban nem a község, illetve a birtok központjában, hanem az attól kisebb-nagyobb távolságban kialakított majorokban - Antónia- major, Viktor-major, Cset-major, Mária-major stb. - jutott állandó hajlékhoz.

A 60-as években, amikor mi odakerültünk, a lakosságnak kb. a fele még ezekben a majorokban lakott, s a gyerekeik is onnét jártak be - akár 5, 6, 8 kilométerről - az iskolába...." (2)

Hogy a Klotild majorból hova járhattak iskolába, azt nem tudom, azt viszont tudni lehet, hogy ez a major 1961-ben már nem létezett.

Katonai légifotó 1961-ből a releváns területről - a major épületeinek akkor már csak romjai lehettek: 

1961_c.jpg

A Klotild major Pusztavacstól légvonalban dél-keletre, a településtől kb. 7,5 km-re feküdt valamikor. A térképek szerint a majornak csak néhány, 4-5 épülete volt. 

A régi major helyét napjainkban kettészeli a dűlőút:

dji_0871b.JPG

A major egykori épületeinek elhelyezkedése - a fák között minden bizonnyal még ott lehetnek a major tégláinak törmelékei:

1881_4.jpg

A major helyén átvágó dűlőút - az út két oldalán terült el a majorság:

img_20230222_153629.jpg

Google térkép - a major ezen a helyen volt egykoron:

google_2_1.jpg

Pusztavacs egyes majorjait a világháború erősen érintette, csapatmozgások, harci tevékenységek voltak a területen. (Pl. többek között a közeli Lipót majorban is) 

Hogy a Klotild majort a világháború mennyire és milyen formán érte, arról szintén nincs információ, de véleményem szerint a pusztavacsi erdők ezen részén és környékén ismeretlen világháborús sírok előkerülésével lehet számolni. Feltéve, ha van, aki keresi őket.

(Előző rész - a pusztavacsi Lipót major, ahol a világháborúban orosz katonák gyilkolták le az ott élőket. Ami nekünk napjainkban már csak egy történet, az másnak a szörnyű és iszonyatos valóság volt.)

Később folytatása következik, egy másik majorral.

2023.12.18.

B.

További képek, térképek:

Harmadik katonai felmérés térképe:

3_kat_felm_22.jpg

A major a pusztavacsi uradalom térképén, 1927:

1927k.jpg

1966_1.jpg

Az egykori Klotild major melletti T alakú útkereszteződéstől a dűlőút Nagykőrös irányába:

img_20230222_153633.jpg

Források:

(1) Pest Megyei Hírlap 1993 - Pusztavacsi mozaik - Hardi Péter írásából
(2) Buda Ferenc: A világ folytatása: Az ország köldökén
Katonai légifotók: fentrol.hu
régi térképek: mapire, hungaricana

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr1018282589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása