Az 1-es számú vasúti őrháznál (1907) - Siófok
2022. október 05. írta: l.balays

Az 1-es számú vasúti őrháznál (1907) - Siófok

Visszatekintés a múltba - Siófok római kori emlékei közül.

Tartalom: az 1-es számú vasúti őrháznál 1907-ben talált római romokról, valamint a siófoki zsidótemető.

Egy régi kéziratos térkép (térrajz) alapján felkerestem és megnéztem a két helyet.

Az egykori vasúti őrháznál római romokat, kőfalmaradványokat említenek régi leírások, de felmerült az is, hogy római csatorna és zsilip lehetett ezen a helyen a Balaton lecsapolására, amelyen a római vizimérnökök a Balaton vizét a Duna felé levezették.

(További feltételezés szerint itt egy a XVII.században épült Törökvár állhatott (Sági Károly feltételezése), valamint Cholnoky Jenő hídfőállást valószínűsít erre a helyre - további vélekedések is vannak)

Lóczy, 1920: "Nevezetes épületmaradványt ástak ki 1907-ben a Siófok-Mocsolád-Kaposvár zött épített vasútvonal 1. számú őrháza mellett."  (4)

A vasúti őrház környéke

A siófoki régi 1-es számú őrház környéke napjainkban, a vasút túloldaláról:

img_20220905_143040.jpg

Egy régebbi leírásból merítve - 1920:

"Siófok nagyközség északi határában, a siófok-mocsoládi vasútvonal mellett, az 1. számú őrháztól, hol a vasút délre kanyarodik, nem egészen száz lépésnyire a pályatest nyugati oldalán, egészen közel hozzá, 1907-ben a vasút építésénél egy falazatmaradványra akadtak..." (1)

Az 1-es számú vasúti őrház közelében talált római falazatmaradványról készült fénykép, 1907-1920 körül (Kuzsinszky) (1):

romai_foto_1.jpg

Kuzsinszky leírása az őrház közelében talált romról:

"..Rómainak kell lenni, mert nemcsak az építkezés vall arra, hanem még inkább az, hogy a törmelékben egy elég nagy darab római téglát találtam, a melyet a siófoki plébánosnál hagytam, Ezen római építmény egy része még a föld alatt van, de úgy látom, hogy nem egyes falakról van szó, a melyekből valamely épületre lehetne következtetni, hanem az egész egyetlen falazattömböt képez.

A feltakart résznek sokszögű alaprajza van s négy oldala egymással különböző szög alatt találkozik. A sínpárral párhuzamosan menő oldala 185 cm. hosszú, a hozzácsatlakozó nyugati oldala a vetkező nagyon tompaszögű sarokig 203 cm. A legnagyobb vastagsága 2’60 cm. Belül a tömb magva öntött falazat (opus incertum)..."

A régi kéziratos térrajz (Kuzsinszky), vagy térkép 1907 körül, rajta a feltüntetett római épülettel, ami alapján ellátogattam a régi őrház környékére, majd később a zsidőtemetőhöz is - a térrajz további fontos eleme az akkori kanyargós vízlefolyás (csatorna?):

tkp_kuzsinszk.jpg

Az előző térrajz összehasonlításképpen a google térképpel - a vasúti elágazás is jól kivehető:

maps1b.jpg

A fellelt romoknál maradva:

"...Ez a gondos munka csak úgy érthető, ha valami közhasznú műről van szó. De hát mi lehetett ez ? Még a legközelebb fekvő feltevés, hogy olyan zsiliphez tartozott, melylyel a Balatonból levezetett vizet elzárhatták. S ez annál valószínűbb, mert Kis József pályaőrtől hallottam, hogy a pályatest másik, keleti oldalán, éppen szemben, hasonló falazat került elő.

Az sem lehet tehát véletlen, hogy ezen zsilipnyílással egy vonalba esik egy árok, kétségkívül a Balaton regi lefolyása, a mely árok meg ilyenformán annak a csatornának a maradványa volna, a melyet, mint látni fogjuk, tényleg építettek a rómaiak a Balaton lecsapolása végett. Ez az árok ma 180 cm. mély, 2-3 m. széles és 60 cm. magas töltések szegik..." (1)

A régi vízlefolyás, vagy vizesárok maradványa húzódhat a vasúti átjáró töltése mellett, néhol még nád is van benne:

img_20220905_143015.jpg

A római rom, illetve falmaradványok, amelynek törmelékében Kuszinszky egy nagyméretű római téglát is talált, valahol itt, a vasúti átjáró közelében lehettek..

Valamint Kiss József pályaőr elmondása szerint (1907 körül) további hasonló falazat volt fellelhető a vasút másik oldalán is.

Ezen a helyen most vasúti átjáró és raktárak találhatóak:

img_20220905_142937.jpg

A másik oldalon egy gokartpálya:

img_20220905_142906.jpg

A romok között talált római tégladarab 1907-körül a siófoki plébánoshoz került. További feltételezés szerint (Sági Károly) itt egy Törökvár állhatott, Cholnoky Jenő hídfőállást valószínűsít ide.

Sőt - 1934-ből:

dvccc.jpg

A vasúti átjáró és az őrház, valamint a vasúti útelágazás környéke - a régi térrajz (1907 körül) és katonai légifotó (1959 - fentrol.hu) alapján - a többit ki lehet a képből következtetni:

vasuti_1959b.jpg

Az őrház közelében talált római romokból az 1940-es évek táján villát építettek:

Darnyai (vagy Dornyai) 1947 (K.B.-Kuzsinszky Bálint, Kiss J.-Kiss József pályaőr):

1947.jpg

 - forrás: Virág Árpád: A siófoki római kori zsilip hipotézisének története -

Ez a terület a vasúti útelágazásnál mostanra szinte már teljesen beépült - a régi őrház mentén talán van még egy kis zöldterület:

vasut_mab.jpg

Az 1907-ben előkerült romok kapcsán több feltételezés is van, Törökvár, római csatorna a Balaton lecsapolására,  Galerius-féle római zsilip (i.u.292 körül), hídfőállás, Siófok várának vizesárka...stb.

A romokat Kuzsinszky látta a megnyilatkozók közül először és a legjobb állapotban, ott római téglát is talált, valamint a maradványokat le is fényképezte, továbbá térrajzot és leírást is készített a romokról. 

Hogy mik lehettek a romok, azt sokáig lehetne találgatni.

Zákonyi Ferenc 1988:

"A magam részéről tartom és hirdetem, hogy a tabi vasút kanyarulatában Kuzsinszky B. által látott falazat zsilip maradványa. Mint közs. főjegyző nyomoztam utána 1946-tól kezdve. Akkor tudtam meg ugyanis, hogy a köveket kibányászta a csatorna menti föld akkori tulajdonosa Csepeli János kisgazda, aki azután a volt vásártér szélén e kövekből építette meg szép házának - nem nyaraló - alapzatát...." (4)

Hogy melyik az a ház a régi vásártérnél, aminek az alapzata a kibányászott kövekből épült, azt nem tudom, erről csak utólag olvastam.

Úgyhogy innen hiányzik egy fénykép erről a házról.

A siófoki zsidótemető

A siófoki zsidótemető több, mint egy temető.

Kuzsinszky, 1920:

"A közelben, a Balaton régi partja mentén, a magaslaton, melynek északkeleti sarkán a zsidótemető fekszik, a felszántott földben ma is elszórva apró cserépdarabok tűnnek szembe, többnyire grafitos felületűek, sőt akad egy-egy rómainak látszó tégladarab." (1)

A siófoki zsidótemető (a kép bal oldalán), valamint a vasútvonal, aminek a folytatása a vasúti útelágazáshoz és a régi 1-es számú őrház helyéhez visz - a távolban a Balaton:

dji_0500.JPG

Katonai légifotó (1959, fentrol.hu) és Kuzsinszky régi térrajza a temető környékéről:

temeto_1959b.jpg

Azóta ez a terület szintén beépült:

temeto_mab.jpg

A temető egy több méter magas dombon található.

A temetődomb mellől készült kép az ipartelep irányába - a képen balra a temető domboldalának sarka:

img_20220905_142118.jpg

A Balaton vízállása régebben jóval magasabb volt.

A temetődombon - és környékén - kora császárkori telepet említenek, valamint azt is, hogy a siófoki zsidőtemető egy korábbi bronzkori, vaskori telepre épült és egy Balaton melletti, kiszáradt tőzegláp fölé emelkedő dombháton lévő egykori telep volt ezen a dombon.

A siófoki zsidőtemető területe egy hídfőként szolgáló földnyelv része volt. A közeli homokbánya területéről késő kelta és kora császárkori leletek kerültek elő 1979 körül.

A zsidótemető környékére a szigetként emlegetett területre feltételezik a XIII.századi Losta falut is (Magyar) - de a következő térképről is lehet feltételezéseket levonni.

Az első katonai felmérés térképén (1782-1785) a siófoki zsidótemető akkori környéke - nyíllal jelölve ahol most hozzávetőleg a temető található (Siófok: Alsó-Sziget-dűlő, Alsó utca):

1_kat_felm_18.jpg

1966 (fentrol.hu):

1966_temetob.jpg

A temetődomb az iparterület déli részén:

dji_0501zz.JPG

A temető mellett elhaladó dűlőút - a temető a fák mögötti dombon található:

20220905_140500.jpg

A temetőt a harmadik katonai felmérés térképe (1869-1887) már jelöli:

3_kat_felm_12.jpg

A temetőről:

"A siófoki zsidó temető egy domboldalon, az úgynevezett Alsó-Sziget-dűlő keleti részén fekszik.

A legrégebbi sírkövek az 1850-es évekből valók, egy részük már elporladt, feltételezhetően többet rejt a föld mélye." (3)

A temető sírkövei közül:

20220905_140924.jpg

"A hitközség már a múlt században temetőőrt alkalmazott, és számára lakást építtetett a temető bejáratánál. Ennek azonban már a nyomai sem lelhetők fel." (3)

"A temetkezési rendhez, a sírkövek díszítéséhez és felállításához több helyi hagyomány fűződik. Mint minden zsidótemetőben, így itt is az egységes tájolást követték, ami azt jelentette, hogy a halottat kivétel nélkül kelet felé tekintve tették le a sírba. Ha megállunk egy sírkő előtt, akkor arcunkat a halottal azonos égtáj felé fordítjuk." (3)

Régi sírkövek:

20220905_141036.jpg

"Gyereket nem volt szabad magukkal vinni. Ami a viselkedést illeti, itt minden illetlen magaviselet tilos. Az ide látogatók ma is kezet mosnak például a temető kapujában, mielőtt belépnek és amikor elhagyták azt. A sírok között sem enni, sem inni nem volt szabad, s tilos volt elvinni bármit, ami ott termett. A sírkövekre ősi szokás szerint kis kövecskét helyeztek a halott nyugalmát biztosítandó." (3)

Romos családi sírbolt a siófoki zsidőtemetőben:

20220905_140745.jpg

Csak a régi, 1907 körül készült térrajz alapján mentem el megkeresni és megnézni a helyeket, utólag utánaolvasva mindkét hely sokkal több érdekességet tartogatott, mint azt előzőleg gondoltam. Jó lett volna több képet csinálni. 

Talán a környékre még visszatérek valamikor.

2022.10.05.

B.

Források: 

(1)  A Balaton környékének archeológiája. Lelőhelyek és leletek / Kuzsinszky Bálint

(2) Kiss Tünde: A Sió völgy későkelta és koracsászárkori településtörténetének vázlata

(3) zsidoksiofokon weboldal

(4) Virág Árpád: A siófoki római kori zsilip hipotézisének története

katonai légifotók: fentrol.hu

Régi térképek: mapire

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr517945298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drag 2022.10.05. 19:51:52

A Dél balatoni ún. Római út mellett rengeteg érdekességet lehetne találni..
Párszor mentem rajta, valahogy érdekes érzés tudni, hogy azon az úton 2000 éve is járhattak... :)

l.balays 2022.10.05. 20:24:50

@Drag:
Igen, van is. Ezt csak a saját érdeklődésemre néztem meg, illetve ezen kívül még egy két dolgot, de a többi nem római téma.
Köszi, hogy még néha benézel. :)

Drag 2022.10.06. 17:32:36

@l.balays:
Folyamatosan olvasom az írásokat, csak nem mindig írok hozzá. ;)

Nagyon jó témákat sikerül felfedezned, megosztanod.

l.balays 2022.10.06. 20:20:47

@Drag:
köszi
téma az van száz számra, idő és pénz kérdése az egész, meg kiválasztani néha egyet közülük
na meg ezek csak olyan lightos témák egyébként
süti beállítások módosítása