Tomajpuszta (Pusztatomaj) - elhagyott temető
2022. október 18. írta: l.balays

Tomajpuszta (Pusztatomaj) - elhagyott temető

Ahol talán még a madár sem jár..

A régi, elhagyatott temető Abádszalók külterületén, Pusztatomaj területén, az egykori tomajpusztai majortól kb. 2,5 km-re található. Bővebb adatokat, bármilyen jellegű fényképeket nem találtam róla.

Talán a valamikori tomajpusztai major és uradalom cselédeit temethették ebbe a temetőbe, tanyák a közelben a térképek szerint akkoriban nem voltak.

A videóban látható Szabó Julianna törött sírkövén lévő felirat szerint 1912. októberében hunyt el, ezek alapján a temetőbe akkor még temetkeztek. Szabó Julianna halotti anyakönyvi kivonata alapján Abádszalók, tomajpusztai lakos volt és szélhűdésben hunyt el, 21 éves korában, bár sírkövén "élt 20 évet" felirat olvasható. 

(Szabó Julianna halotti anyakönyvi kivonatát Remetei József olvasó küldte meg emailban, még 2021-ben)

A régi temető cserjéssel benőtt és már csak ódon térképek jelölik. A kataszteri térképen (1881) feltüntetett árkolás a temető körül most is megtalálható, mint ahogy a kápolna is, de már csak romjaiban.

A temetőben elkorhadt és törött fakeresztek és fejfák is vannak, néhol a sírgödrök között beásások, beszakadások, vagy víz alámosások nyomai.

Gróf Nemes Vince első környékbeli kastélyát Tomajpusztán építette, 1860 körül. A kastély körüli major magtárakból, istállókból és cselédházakból állt.

A tomajpusztai kastély a második világháborúban jelentős kárt szenvedett, 1949-re köveit elhordták, a majorság épületeit elbontották (most is van ott még egy-két épület, ami talán jelenleg tehenészet).

A grófi Nemes család az ettől a temetőtől 2 km. távolságra, a Kis-Fás halmon lévő Szent Móric-kápolna kriptájába temetkezett (amit később vandálok feldúltak és kiraboltak és ahol egy 1300-as évekbeli firenzei oltárkép került elő később a romok közül).

Térképek:

Temető és a temetőkápolna: 3.kat.felm. (1869-1887), kataszteri térkép 1881, (1941-kat.felmérésen már csak a kápolna)

Tomajpusztai major és uradalom: 2.kat.felm. (1819-1869) Tomai puszta, 3.kat.felm.(1869-1887) Tomaj puszta, kataszteri térkép (1881) Nagy Tomaj, 1941-es kat.felm. Pusztatomaj

(Az első katonai felmérés térképén (1782-1785) a videón látható temető helyétől 500 méterre ÉK-re "Tomai Szalas" (Tomaji Szállás) van feltüntetve, néhány épülettel és kutakkal.)

1961 - a Damjanich János Múzeum közleményeiből az abádszalóki (vagyis a közeli) temetkezésekkel kapcsolatban:

"Halálozáskor a halottat lábbal az ajtó felé ravatalozták fel és az udvarról is lábbal kifelé vitték el. Azért csinálták így, hogy a halott vissza ne térjen. A halottas szobában a tükröt vagy fekete szövettel vonták be, vagy a fal felé fordították. Igen érdekes szokás volt, amikor a gazdát temették, a gazdasági udvar minden jószágát kihajtották utána, majd az utcában kerültek egyet és visszahajtották. 

A halottat a temetőig szekéren vitték ki. A temető kapujában két hosszú rúdra, a lábfákra tették és úgy vitték a sírgödörhöz. Ide megint a lábfák segítségével csúsztatták le a koporsót..."

"...A fiatal lányokat menyasszonyként temették, ha valami tragikus véletlen - baleset, vagy betegség - következtében elhaltak. Koporsójukat fiatal legények vállukon vitték a temetőbe. Az eltemetett halottól a hozzátartozói azzal is búcsúztak, hogy háromszor körüljárták a sírt. A katolikusoknál a sír betemetői a kapa nyelével keresztet vágtak a sír tetejére..." - Dömötör Sándor, Abádszalók földje, népe, kultúrája

Az elhagyott temető Abádszalók külterületén található. A temetőben nyugvó Szabó Julianna 21 éves korában halt meg, 1912-ben, tragikus hirtelenséggel. Talán az Ő koporsóját is fiatal legények vitték ki a vállukon a temetőbe...

(felvételek: 2021.március)

2022.10.18.

B.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr2917956608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.11.16. 19:17:57

De szép szokás volt...
süti beállítások módosítása