Világháborús német tank maradványai a 120 éves háznál
2022. augusztus 02. írta: l.balays

Világháborús német tank maradványai a 120 éves háznál

- Albertirsa II. világháborús múltjából -

A helyszín: Albertirsa, Bicskei út környéke 

A helyszínen lévő ház több, mint 120 éves, 1900-ban épült, mellette 20 éve egy fenyőfa áll.

A történtekkel kapcsolatban "Z" vette fel velem a kapcsolatot, majd ezt követően bontakoztak ki az események..

A szóban forgó terület a távolból fényképezve:

20220712_153903.jpg

Az utóbbi hónapokban, magánterületen történő területrendezés során egy nehéz vaslemez került elő, amiről először azt lehett gondolni, hogy talán egy régi kazánajtó lehet, amiről később kiderült, hogy mégsem az.

Ezt megelőzően az 1990-es években - amikor a szóban forgó házhoz hozzáépítettek - a ház mellől lánctalp darab és gránátok kerültek elő. Akkor a talált dolgokról értesített tűzszerészek a területet átvizsgálták, a lánctalp darabjait és a gránátokat elszállították.

Az utóbbi időben újabb területrendezési munkák közben - a 90-es években talált gránátok helyétől kissé odébb - került elő nemrégiben a nehéz lemezajtó.

A talált ajtó:

20220705_130745.jpg

"Z" elmondásából:

"Amikor először megnéztem, azt hittem, hogy talán egy kazán lemezajtaja. De mivel régebben a 90-es években a közeléből már gránátok és kb. egy méteres lánctalp darab is került elő - amiket akkor tűzszerészek vittek el - felmerült bennem, hogy esetleg máshoz, akár egy harckocsihoz is tartozhat..."

A talált lemezajtó másik oldala:

20220705_131101.jpg

A lemezajtó lefényképezését követően a fényképek alapján világháborús hozzáértők a nehéz vaslemezt - de nevezjetjük akár páncéllemeznek is - egy II. világháborús német Panzer IV. harckocsi lövegtorony ajtajának azonosították be (a Panzer IV. harckocsinak a háborúban többféle változata is volt).

A Panzer IV. harckocsi egyik változata és lövegtornya:

pz4b.jpg

- kép forrása: elfnet.hu -

A hozzáértők szerint - akik megnézték a talált ajtót - a lövegtorony ajtó a Panzer IV. harckocsi egyik későbbi, 1944 körüli változatához tartozhatott. (amíg nem jöttek el érte, az ajó meg sem lett pucolva, eredetben, megtalált állapotában lett a hozzáértőknek bemutatva, akik az eredeti színére is tudtak így nyilatkozni)

Ahogy nézegettem a képeket, feltételezésem szerint a páncélajtó talán a Panzerkampfwagen IV Ausf. F2 változatának egyik toronyajtaja lehetett. 

4_7.jpg- kép forrása: 2vilaghaborufegyverei.blog.hu -

A megtalált és azonosított lövegtorony ajtó - ami legalább 30 kg.:

20220718_163756.jpg

 D.Irén (78) albertirsai lakos elmondásából:

"Tank az biztosan volt háborúban a háznál, de hogy hogyan került oda, azt nem tudom.

Az ott lévő ház már 120 éves, 1900-ban épült, a dédapámék saját kézzel építették. A ház mellett még most is van egy gödör, egy "hajlat", ami azért van, mivel onnan termelték ki a házhoz az anyagot, a ház sárfala onnan épült. Azóta a házhoz már hozzá lett építve, illetve fel is lett újítva.

Még a nagyszüleim mesélték, hogy a ház mellett - ahol most a fenyőfa van - a háborúban jó ideig egy elhagyott tank állt. Később jöttek valakik, hogy kik, azt nem tudom, a tankot szétszerelték és elszállították.

Arra már nem emlékszem, mit meséltek a nagyszüleim, kik jöttek és kik szerelték szét a tankot..."

A ház mellett lévő fenyőfa, aminek a helyén a háborúban a hátrahagyott tank vesztegelt:

20220712_164345.jpg

"A házban a háborúban orosz iroda volt, az oroszoknak volt benne irodája. Szerencsések voltak a nagyszüleim, hogy az oroszok jóravalók voltak, volt köztük állatorvos végzettségű is.

A nagymamáék - akik akkor fiatalok voltak - idősebbnek is öltöztek, amig a katonák ott voltak a házban, mert tartottak tőlük.

De mindig mondták az oroszok a nagymamáéknak, hogy "Mamka, mamka, ne féljetek, mi nem bántunk titeket, mi vigyázunk rátok.." 

Aztán ahogy haladt a háború és vonultak, később az oroszok valamikor elhagyták a házat és mentek tovább, de a tank az hátramaradt..." (D.Irén (78) albertirsai lakos elmondása)

Madártávlatból - a kép közepén az 1900-ban épült ház, mellette fenyőfával - a házat a II. világháborúban egy ideig az oroszok használták irodának és ahol egy ideig egy tank is vesztegelt (a távoban Albertirsa):

dji_0086_1.JPG

A szóban forgó ház az 1941-es katonai felmérés térképén is fel van tüntetve:

nevtelenb.jpg

Hogyan kerülhetett a tank a ház mellé és miért maradt ott egy ideig, sosem fog már kiderülni. Csak feltételezésekbe lehet bocsátkozni, hogy a tankot vagy kilőtték, vagy elromolhatott... Talán amikor az oroszok szorították vissza a németeket, annak során maradhatott hátra a tank. Azt sem lehet tudni, később mikor, kik jöttek érte, szerelték szét és szállították el a harckocsit.

A Panzer IV. páncélos megtalált lövegtoronyának ajtaja Székesfehérvár környéki múzeumos relikviagyűjtőkhöz került és háborús kiállításon kerül később majd bemutatásra, hasonló tárgyakkal együtt.

Külön köszönet B.I.-nek aki a tank toronyajtaját elsőként beazonosította.

2022.08.02. 

B.

Hangjegyzet részletek:

További képek:

A páncélajtó kerítés építésekor került elő:

20220712_164325.jpg

A lövegtorony ajtó:

20220718_164719.jpg

20220705_130756b.jpg

Panzer IV. harckocsi lövegtornya és toronyajtajai:

panzer_4_torony.jpg

A szóban forgó terület 1975-ben készült katonai légifotón:

1975_1.jpg

Források:

D.Irén (78) albertirsai lakos elmondása 

Z elmondása

Katonai térkép: mapire.eu

Összehasonlító képek: elfnet.hu, 2vilaghaborufegyverei.blog.hu

katonai légifotó: fentrol.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr4617894205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2022.08.03. 09:20:13

Már megijedtem, hogy valami elásott-tankos dolog jön, de szerencsére nem. :)

l.balays 2022.08.03. 09:37:06

@Lobo Marunga:
Majdnem. :)
Itt most éppen nem el, hanem kiástak valamit. :)

A kiállításra ha lesz, majd elmegyek. Már hozzá van illesztve az ajtó egy máshol talált másik feléhez. Küldtek róla képet, csak nem tettem bele.

l.balays 2022.08.03. 10:09:54

@Lobo Marunga:
Hangjegyzetet érdemes meghallgatni a végén, de nem mindenki jut el a végéig. :)
Viszont lehet, hogy kinéz még belőle egy folytatás.. Majd kiderül.
süti beállítások módosítása