A Rozália kápolna** Albertirsa, Pest megye
2021. augusztus 12. írta: l.balays

A Rozália kápolna** Albertirsa, Pest megye

Olvastam róla, érdekesnek találtam. Régen ott jártam el mellette, akkor fel sem tűnt, nem is érdekelt.

Hónapokig tervben volt, hogy valamikor megint felkeresem és megnézem, végül egyik nap csak arra kanyarodtam..

A kápolna éppen felújítás alatt áll.

A Rozália kápolna, amit inkább Szapáry-kápolnaként ismernek:

dji_0963.JPG

A kápolnáról Hídvégi Lajos tanár régi adatgyűjtéseiből és írásaiból merítettem.

A kápolnát - érdekes módon - volt, hogy egykor elveszettnek gondolták:

"A Műemlék-album szerint a grófi parkban állt 1859 óta, de nyomtalanul eltűnt. (Műemlék I. k. 219. 1.) Nem tűnt el, ma is áll a kastélypark déli csücskén, a katolikus temető bejáratánál." (1)

A kápolna oldalnézetből:

20210811_114550.jpg

A kápolna grófi kápolna, melyet a grófi család felkérésre Ybl Miklós tervezett, a kápolna Almásy János (Alberti XIX. századi földesura) Rozália nevű lányának emlékére épült:

"A grófi család Ybl Miklóssal építtette 1860-ban Almásy Rozália emlékére. Rozália Almásy Jánosnak, Alberti XIX. századi földesurának volt leánya, aki férjhez ment gróf Szapáry Ferenchez és fiaira hagyományozta a birtokot. A Szapáryak meggyökeresedtek itt, kibővítették a régi udvarházat, angolparkkal vették körül és a Rozália-kápolna altemplomába temetkeztek." (1)

Vélhetően a felújítási munkák során betört egyik alagsori ablakon keresztül pont az altemplomba(?) és a kriptába nyílt belátás:

20210811_113321.jpg

"A fóti templom hatása tükröződik a kápolnán, a Tisza-Duna közének szépséges sírkápolnájában. 1860-ban ugyanazokkal az elemekkel építette föl Ybl Miklós. De eltérés is van két alkotása között, mert a Rozália-kápolna nyugodtabb és közelibb rokona az eredeti Árpád-kori kis román stílusú templomoknak.
Fölhordott
dombon áll, akár a fóti katedrális, téglából épült és a fontosabb elemei terméskőből faragottak. Terméskő a talapzata és a nyolc lépcső, nagyobb tömbökkel határolva." (1)

A Rozália kápolna az előzőekben említett lépcsőivel:

dji_0969_1.JPG

"Rendkívül értékes a homlokzat bélletes kőportáléja, félköríves keretén belül még egy emelt gerendás, sarkain lekerekített kisebb keret is van." (1)

dji_0971_1.JPG

"A kápolna kettős tölgyfa ajtaján leveles, romantikus csillagok vannak és az ajtószárnyak mélyített betétekkel ékesek. A homlokzaton terrakotta fonadékok vannak és két kisebb medallion, sokszögleteikből kerubfejek néznek ki. A kapuzat fölött kettős címer van, az Almásyaké és a Szapáryaké, összefogja őket a kilencágú grófi korona." (1)

A kápolna ajtaja:

20210811_113244.jpg

Az ajtó felett az Almásyak és a Szapáryak kettős címere:

dji_0966.JPG

"Belseje három részre tagolt, a középső keresztboltíves. Az oltáron nagy fehér márványkereszt emelkedik s a szentélyből félköríves ajtók nyílnak a sekrestyébe és az altemplomba. Padozata fehérmárvány kocka." (1)

Mivel a kápolna belsejében nem jártam, így onnan nincsen fényképem.

"Lent a kripta egy helyiségből áll, s a szarkofágokat két oldalon falazták be." (1)

Véletlenszerű, hogy pont akkor jártam ott, amikor hiányos volt az egyik ablak, de nem tudtam fénykép nélkül hagyni:

20210811_113318.jpg

Azt ne felejtsük el, hogy a kápolnáról Hídvégi megemlékezése nem mostanában íródott. Ennek alapján a kápolna régebben elhanyagolt, illetve romos volt, a kápolnába többször betörtek, sőt, volt, hogy csavargó alkalmi menhelyeként is szolgált:

"A Szent Rozália-kápolna műemlék, de elhanyagolt környezetben van, a dudva és a bokrok magasan a falig takarják, burkoló tégláik kitöredezettek és a fagyokon tovább mállanak.

A felszabadulás óta ravatalozónak használják, ami azt jelenti, hogy mégis van gazdája, s a temetéseken megjelent emberek elriasztják az oktalan rongálókat. így is háromszor törték be az altemplom ablakait, kibontották a fülkéket, kihúzgálták a koporsókat, szétszórván a csontokat, értékeket kerestek. Az egyházi emberek mindig visszatemették a maradványokat, de az altemplomot nem tudják megvédeni.

Még az is előfordult, hogy egy csavargó kibontván a tetőt, fönt lakott a kápolna padlásán. Félő, hogy a megbontott tetőt a szél tovább rontja és a havak és esők jóvátehetetlenül beáztatják a mennyezetet."

Régi kép a kápolnáról (1989):

kapolna_regi_kep.jpg- kép forrása: Hídvégi Lajos: Pusztabokrok II. Adatok Alberti, Irsa, Dánszentmiklós és Mikebuda településtörténetéhez (Albertirsa, 1990) -

Dudvának mára nyoma sincs, a kápolnát 2000-ben helyreállították.

A kápolna teteje mostanság:

dji_0970.JPG

A régi képpel összehasonlítva a kápolna tetején fából lévő kereszt még ugyan az lehet:

dji_0967.JPG

A kápolna és annak árnyéka felülnézetből:

dji_0964.JPG

Egy rövidebb, tömörebb összefoglaló leírás a kápolnáról:

"Albertirsán, Alberti településrészen, a római katolikus temetőben áll a nagy magyar építőművész, Ybl Miklós által tervezett, neoromán stílusú sírkápolna, melyet 1859-ben gróf Szapáry Ferenc építtetett, hőn szeretett hitvesének, Almásy Rozáliának a tiszteletére (emiatt Szent Rozália kápolnaként is emlegetik).

Belső freskóját Lotz Károly festette, melynek címe: Csillagos égbolt.

A kápolna helyreállítását és restaurálását Hoffer Andrea és Rácz László művész-restaurátor házaspár végezte 2000-ben.

E műemlékké nyilvánított, méreteiben kicsi, de építészeti megoldásaival magasan kiemelkedő jelentőségű sírkápolna a város legrangosabb építészeti emléke." (2)

20210811_113217.jpg

További képek:

dji_0972.JPG

20210811_114613.jpg

20210811_114635.jpg

dji_0965.JPG

20210811_113358.jpg

A kápolna katonai légi fényképen (1973):

1973_6.jpg

A kápolna a Habsburg Birodalom kataszteri térképén (1881), a kastélykertből hozzá vezető úttal:

kata_kapolna.jpg

A Habsburg Birodalom harmadik katonai felmérésének térképén (1869-1887) a kastély és a kápolna egymáshoz viszonyított helyzete:

harmadik_kat.jpg

(Emlékeimből idézve, kb. 20 évvel ezelőtt, egyik éjjel egy-két órát én is aludtam a kápolna mellett... )

A Szapáryak kastélyáról pedig majd valamikor egy későbbi bejegyzésben...

2021.08.12.

B.

Kiegészítés (2021.08.14.-én):

A köztudatban a kápolnáról eddig a fent leírtak voltak a közismertek.

Ezzel kapcsolatban egyfontos olvasói hozzászólásból, egyelőre név nélkül:

"Hidvégi Lajos fatális tévedése, hogy a kápolna Almásy János Rozália nevű leányának (gróf Szapáry Ferenc feleségének) épült volna. özv. gróf Szapáry Ferencné Almásy Rozália 1887. május 11-én hunyt el. Gróf Szapáry Ferencet is túlélte! Gróf Szapáry a fiatalon elhuny leányának, Szapáry Rozália emlékére építette a kápolnát, aki 1827-ben született és 1844-ben hunyt el."

(A hozzászólótól képeket is kaptam, amennyiben engedélyt ad rá, akkor azokkal is kiegészítem a bejegyzést.)

A továbbiakban kiegészítve a bejegyzést a kapott képekkel:

A kápolna kriptájában Szapáry Rozália nyughelye (aki elhunyt 1844-ben):

kep_2021-08-15_102259.png

Szapáry Rozália, akiről a kápolna el lett nevezve (aki elhunyt 1944-ben):

2_7.jpg

A gróf feleségének Özvegy gróf Szapáry Ferencné gyászjelentése (szül: Almásy Rozália) - vagyis Almásy gróf lánya aki hozzáment Szapáry Ferenchez - aki ez alapján nem azonos azzal a Szapáry Rozáliával, akinek a kápolna épült:
1_5.jpg
Az adatok alapján a kápolnáról köztudatban lévő adatok tévesek és a kápolna nem a gróf feleségének, hanem fiatalon elhunyt lányának épült.
A fentiek azért fontosak, mivel az általam olvasott forrásokban a kápolna történetéről a vélhetően téves információk vannak köztudatban és olvashatóak több weboldalon is.
Az adatokat küldte: Major János (Albertirsa)
Logikusan gondolkozva, szinte bizonyosak tűnik, hogy a kápolnát a gróf az 1844-ben elhunyt lánya emlékére építtette (1859-ben), nem pedig feleségének, aki csak 1887-ben hunyt el, túlélve hitvesét, a grófot is.
Viszont akkor felmerül az a kérdés, hogy a gróf 1844-ben elhunyt lánya a kápolna megépüléséig, vagyis 1859-ig hol volt eltemetve..?
Helytörténészek feladata lehet helyretenni és pontosítani a felmerült tévedést, mivel vélhetően valóban tévesen szerepel a kápolnával kapcsolatos elérhető forrásokban és a kápolna nagy valószínűséggel nem a gróf feleségének, hanem a lányának épült.

Források:

(1) Hídvégi Lajos: Pusztabokrok II. Adatok Alberti, Irsa, Dánszentmiklós és Mikebuda településtörténetéhez (Albertirsa, 1990)

(2) kitervezte.hu weboldal

Régi térképek: mapire.eu

Katonai légiotó: fentrol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr5616657374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JohnyMclaine 2021.08.14. 15:59:09

Érdemes lett volna bemenni belül még szebb!
Városnapon ki szokták nyitni és egy katolikus presbiter idegenvezetést tart

Lobo Marunga 2021.08.15. 17:31:36

@JohnyMclaine: Nincs olyan, hogy katolikus presbiter.

l.balays 2021.08.15. 20:01:56

@JohnyMclaine:
köszönöm. Talán majd egyszer..
Érdekesek ezek a kis sírkápolnák.
süti beállítások módosítása