Szent András templomrom - Taliándörögd
2021. február 09. írta: l.balays

Szent András templomrom - Taliándörögd

2020. évi nyári templomrom túráim egyike. Ez egy látványos és közismert templomrom a Balaton-felvidéken, sokan szeretik. Amikor ott voltam, folyamatosan érkeztek a templomromhoz a kirándulók. Kiránduláscélpontnak tökéletes.

A taliándörögdi Szent András templomrom 2020. nyarán:

20200823_171923.jpg

Ez egy nagyon impozáns templomrom, nem véletlen, hogy ennyire szeretik. Kár, hogy csak kevés fényképet csináltam róla, illetve akkor csak a látvány fogott meg engem is. Most, több mint fél évet követően, posztírás előtt és közben kezdtem el olvasgatni róla, ami számos érdekességet és meglepetést tartogatott. Akkoriban még megelégedtem azzal, ami a kopott tájékoztató táblára volt írva, ami ott volt kihelyezve mellette.

20200823_171400.jpg

Egy kis múltbatekintés:

"A Balaton tágabb értelemben vett északi partvidéke középkori eredetű templomokban az ország egyik legtöbb emléket őrző része. Középkori építményei azonban a török hódoltság százötven évét ezen a területen sem élték túl változatlan formában, annak ellenére, hogy a Balatontól északra elterülő terület soha nem tartozott a szorosan vett hódoltsághoz. Az 1526 előtti épületek nagy része elpusztult, egy részük azonban romként ma is áll, kisebb részük pedig barokk átépítésben maradt meg. A Balatonfűzfőtől Keszthelyig található számtalan falusi templomrom közül a taliándörögdi a legnagyobb méretű. A falutól északkeletre elterülő Klastromdűlőben szántóföldek és legelők között magasodik. A középkorban körülötte terült el Felsődörögd község. A mai falu az egykori Alsódörögd helyén települt újjá a 18. századtól, középkori eredetű és barokk stílusban átéptített plébániatemploma annak kápolnájából épült fel."

A templomrom régi térképeken

Európa a XIX. században, térkép részlet (itt a templomrom Klustromként van feltüntetve - ami kolostor, zárda; férfi szerzetes vagy apáca rendház, a szó jelentése szerint) //  most találtam rá, hogy mi lehet ennek az oka:

"A falut a 16. század elején, 1504-ben Monostoros Dörögdnek nevezték, amelynek alapján később az a felfogás terjedt el, hogy ott kolostor is állott, amit a templomrom körüli terület máig élő Klastromos-dűlő neve őrzött meg."

aa_3.jpg

A Habsburg Birodalom (1869-1887) Harmadik Katonai felmérésének térkép részlete (1:75.000):

22.jpg

A templomrom 2020-ban:

dji_0119.JPG

A taliándörögdi templomromot 1339-ben és 1347-ben említi oklevél. Mindkét oklevél abban a perben keletkezett, amelyet a kegyuraság ügyében a Dörögdi család két ága viselt egymás ellen. 

"A korábbi szerint Mesko veszprémi püspök (1335-1342) még valamivel korábban, tehát 1339 előtt kivette a Dörögdi Miklós egri püspök által újonnan építtetett felsődörögdi templomot a területileg illetékes zalai főesperes egyházjogi hatósága alól és sajátja alá rendelte, az egyháznak járó felső- és alsódörögdi tizedeket pedig a Szt. András-templom és papja részére biztosította."

"A második oklevélből ugyanakkor megtudható, hogy a felsődörögdi templom helyén korábban is volt egy ősi egyház, amelyet a Dörögdiek két, egymással pereskedő ágának közös ősei építtettek. Arra vonatkozóan, hogy kik voltak a közös ősök és mikor éltek, valamint arról, hogy a régebbi templom milyen volt, nem maradt semmiféle írásos adat."

A templomrom régi képen, amelyek az ásatásakor készültek:

r1.jpg

r2.jpg

A templomrom 2020. nyarán, amikor felkerestem:

20200823_171459.jpg

"1975 és 1976 nyarán folytatott ásatást és tárta fel a romot Kralovánszky Alán, akkor a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság igazgatója. Munkatársa, ásatási naplójának szövege szerint, Éry Kinga antropológus és Andrzej Tomaszewski, a varsói műegyetem építészettörténet professzora volt."

A templomromot nem kerülték el a modern kor fosztogatói sem, az 1970-es években:

"A templom közepén az ásatás megkezdése előtt nem sokkal egy dörögdi férfi két társával együtt kincskereső „feltárást" végzett, ott 2 méter mélyen ástak le egy 1x1 méteres helyen, de mivel csak csontokat találtak, abbahagyták. Amint az később az ásatás vezetőinek tudomására jutott, ötletüket az a televízióban látott képes híradás adta, amely közölte, hogy a rom területén a közeli jövőben ásatás indul."

A falak még az ásatás idejéről:

ff.jpg

A 2020-as fényképeimen:

20200823_171702.jpg

20200823_171723.jpg

De mint kiderült, régebben is bolygatták "kicskeresők" a helyet.

"A belső kutatásával párhuzamosan a szentély magasan álló falainak külső oldalán nyitott szelvényekben az alapozás mélységének kutatását is megkezdték. A belsőben az első napoktól kezdve találtak emberi csontokat, amelyek a korábbi kincskeresők működését bizonyították. A második héten bukkantak a hajó belsejében az első temetkezések nyomaira, amelyeket külön beszámozva vezettek a naplóba."

A templomrom és a környék madártávlatból:

dji_0097.JPG

A templomromban még robbantottak is. Erről sem hallottam eddig, egyáltalán. A templomrom 1840-ben ezek szerint még nem volt ennyire romos, mint mostanság...

"1840 körül „még az egész templom zárfalai állottak - írja 1883-ban monográfusa, Ádám Iván -, akkor az Inkey család granáriumának építésére az anyagot innét szedték... puskaporos robbantásokkal és mozsarakkal"

"A granárium épülete ma is áll, a falu főutcáját alkotó Kossuth Lajos utca 8. számú telkén, a település nyugati oldalán emelkedő domb oldalában." // Erről most olvastam, ha ezt már akkor tudom, megkerestem és megnéztem volna. 

A robbantások nyomaira az ásatás során is kitértek:

„az északi karzattartó oszlopbázist alapjáig kiszabadítottuk. Egyértelműen lehetett megállapítani, hogy az ÉNY-i sarkához ástak le (ti. 1840 körülj, ott helyezték el a robbanóanyagot, onnan robbantottak, amelynek hatására az egész karzattartó oszlopbázis saját tengelye körül elmozdult, így az ÉNY-i alapozás egy része hiányzik. Az ily módon felrobbantott karzattartó oszlop dobjai kelet felé dőltek le".

A templomrom egy felülnézeti képen:

dji_0100.JPG

Hol sütött a nap, hol nem, ha igen, akkor a templomrom látványos árnyékot vetett a szántóföldre:

dji_0110.JPG

„Ismét tehát igaz Ipolyi Arnold találó mondása, hogy nem a tatár és nem a török, hanem saját magunk voltunk legtöbb műemlékünk barbár pusztítói. "

"Temetkezés: A templomban összesen 100 halott és közel 30 szórványkoponya került feltárásra. Ezek egy része a román kori templomon kívüli temetkezéshez, másik része a gótikus templom belső temetkezéséhez tartozott."

"A halottak a sírkő felirata alapján: Dörögdi István fia Pál mester és felesége, 1360."

"egy darabban levő sírkőlap került elő az északi fal közelében, a diadalív közelében, szegélyén körben rövidítésekkel készült felirattal, amely feloldva a következő:
HIC IACET MAGISTER PAULUS FILIUS STEPHANI DE DURUGD IN  ANNO DOMINI MCCCLX CUM DOMINA CONSORTE SUA AMEN."

Az előkerült feliratos fedkő (1360):

kep_2021-02-09_111115.png

Miután az ásatásnál elérték a bolygatatlan réteget, onnan többek között bronzedény, ezüst középkori pitykegomb ...stb kerültek elő.

"A szentélyben előkerült az oltár alapozása, a járószint alatti feltöltés és abban több vörös homokkő faragvány, valamint a főoltár alapozásának a mélységében bronzkori urnasír edényei. Augusztus első napjaiban történt meg Dörögdi Pál sírkövének felemelése. Alatta két csontvázat találtak. Közülük a felső bolygatott állapotú és hiányos férficsontváz volt, amelyhez két díszes bronzsarkantyú tartozott. A mélyebben fekvő női váz viszonylag bolygatatlan, koponyája és a medence körül selyem- és aranyszálból font ruhadísszel. "

Sírok a templom belsejéből:

kep_2021-02-09_112035.png

Az ásatás során római épületmaradványra és korábbi kis templom maradványaira is bukkantak. 

A római épületről, ami egy római villa lehetett (Róma nyomai majdnem minden helyszínen ott vannak valamilyen formában más helyek kapcsán is, amikkel eddig találkoztam) 

"A gótikus templom alsó rétegeiben pontosan kelet-nyugati tengellyel egy római épület falmaradványai figyelhetők meg. Az épület minimum 26m hosszú és 9m széles. Lényegileg a gótikus templom hajójának belső terében kerültek elő a falmaradványok. "

A római  hypocaustum oszlopai  a XIV. századi templom északnyugati sarkában és a XI. századi templom nyugati zárófalának maradványa - az ásatási fényképekből:

kep_2021-02-09_112820.png

Manapság az ásatás nyomai már egyáltalán nem látszódnak:

dji_0088.JPG

A templomromnál nyáron színielőadásokat és koncerteket is tartottak, ezért a padok a templomrom belsejében, a falak előtt színpaddal. Hogy idén 2021-ben a járványügyi helyzet végett ez hogyan fog alakulni, nem lehet tudni..

Ezen a képen talán jobban látszanak a padok és a színpadi rész (de egy fentebbi előző képen teljesen jól kivehető, ha valaki kíváncsi rá és kicsit visszagörget)

dji_0081.JPG

Kép a környékről:

dji_0128.JPG

A templomrom és a környék egy másik szögből:

dji_0082.JPG

Amíg ott voltam, folyamatosan cserélődtek a templomromnál a kirándulók.

A közelben található az Űrtávközlési Földi Állomás is, arról fényképet inkább nem teszek fel, mert lehet, hogy védett objektum.

Újságcikk a Déli Hírlap, 1975. augusztusi számából:

u.jpg

A közelben van Hegyesd is, ahová majd két oknál fogva is el szeretnék menni, idén valamikor.

Még annak zánkai szállónak a szobájáról is van fényképem, ahol megszálltam, a templomromos kirándulásaim idejére, íme :) 

zzz.jpg

Na de maradva a témánál, a taliándörögdi templomromhoz mindenképpen érdemes elmenni és megnézni, senki nem fogja megbánni. Mivel konkrétan a templomromhoz mentem, a környékkel kapcsolatban mást nem tudok mondani.

Még egy kép búcsúzásképpen a helytől:

dji_0106.JPG

"Csak feltételezhető, hogy az 1540-es évek második felének a Balaton északi partját végigdúló török hadak pusztították el a faluval együtt, amely 1548-ban már nem is létezett."

Néhány történeti  információt megpróbáltam összeszedni a posztba a templomrommal kapcsolatban, az alábbi forrásokat választottam hozzá (az idézett szövegrészek és az ásatás képei is az említett forrásokból származnak)

- Karlovánszky Alán Veszprém megyei kutatásaiból (Veszprém, 2000)

- KOPPÁNY TIBOR: Kralovánszky Alán taliándörögdi templomrom ásatása

A bejegyzés készült:

2021.02.09.

B.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr5116420540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drag 2021.02.10. 14:30:40

Ismét egy jó cikk, kedvet ad a felfedezésekhez...

Egy blogot ajánlanék hasonló témában, de nem ennyire részletekbe menően -ha nem ismernéd-:

djnaploja.wordpress.com/

Chubbie 2021.02.10. 16:00:50

Nem tudom, hogy a Pula és Nagyvázsony közötti erdőben megtaláltad-e a kisebb templomromot, az kevésbé ismert, nekem is a volt pulai erdészház akkori tulajdonosa mutatta meg 1999-ben, a napfogyatkozáskor...és ha már Kapolcsi Művészetek Völgye - mert ez a rendezvény tette híressé a templomromot - Kapolcs déli részénél a szőlők felett a dombtetőn is volt akkoriben egy kiásatlan de szabályos körakás-alakzat, amihez jókora bozótoson-csalánoson keresztül lehetett felmenni, arról sem találtam semmit, amikor épp eszembe jutott keresgélni, régebben, no nem i snagyon vittem túlzásba, szóval leht, hogy már "uncsi" dolgot szedtem elő, de ha érdekel, akkor azért tudom javasolni, ha még arra jársz...

l.balays 2021.02.11. 08:56:46

@Drag:
köszönöm, ismerem a blogot, mostanában szoktam követni és kinéztem már egy helyet biztosan belőle, ahová tavasszal ha tudok el akarok menni. Utána majd itt úgyis beszámolok egy posztban, mi volt. .)
Rövid írások, de a lényeg benne van és jó helyekre hívja fel a figyelmet benne DJ.

l.balays 2021.02.11. 08:58:38

@Chubbie:
köszi, nem voltam, akkortájt még annyira nem merültem bele a helyekbe, mint mostanában.
de amit írtál, mindenképpen nagyon érdekes, majd utánaolvasok egyik nap, ha lesz időm
és egyáltalán nem unalmas., amit írtál, dehogy is..

Lobo Marunga 2021.02.11. 14:01:25

Lehet, hogy már csak a szemem csal meg, mert azt látom, amit szeretnék látni, de mintha a "A templomrom és a környék egy másik szögből" feliratú képen valami derékszögű fehérség rajzolódna ki a szántóföldön.

l.balays 2021.02.11. 15:37:05

@Lobo Marunga:
igen én is látni vélem :)
itt település volt régen a templomrom körül. Tavaly ilyenkor még ilyen szempontból eszembe sem jutott, hogy a romokon kívül más is érdekes lehet.

Lobo Marunga 2021.02.11. 16:10:08

@l.balays: Csak ötletelek, fantáziálok: A régészek találtak római anyagot is. Mi van, ha az a négyszögletes ott a szántóföldön egy nagyobb római épület helye, amit esetleg felhasználtak a régebbi templom építésekor is, de később még sokáig voltak látszó falai. Ezt akár egykori klastromnak is gondolhatták, innen eredhet a hely indokolatlannak tűnő elnevezése.

l.balays 2021.02.11. 16:44:33

@Lobo Marunga:
lehet, mert a templom is egy római villa alapjaira épült
az adatbázis jelöl ott villákat, temetőt, régi falut is
ha jól néztem, 2007-ben volt ott utoljára valami terepszemle
nem véletlen, hogy a régészet rohan az idő után, annyi minden van, egyszerűen nem győzik, de legalább igy marad nekünk is valami, amit elemezgethetünk, mi is lehet :)

Lobo Marunga 2021.02.12. 07:21:59

Arról tudsz-e valamit, hova kerületek a jelentősebb leletek, pl. az ép sírkőlap. Tihanyban van ilyen jellegű kiállítás, esetleg ott vannak? Vagy nincsenek is meg?

l.balays 2021.02.12. 12:00:27

@Lobo Marunga:
Tihany:
"a jelenlegi rk. templomban levő szalagfonatos keresztelő medence a románkori templomból származik. Mindkettő XII. századi faragvány"
2.
"A keresztelőmedence jelenleg a taliándörögdi plébániatemplom északi oldalkápolnájában van. A pillérfő a falu déli részén került elő 1960 körül, s először a tihanyi bencés apátságból alakított múzeum épülete elé állították magas talapzatra, később onnét a keszthelyi Balatoni Múzeum kőtárába szállították, ahol ma is őrzik. "

Sokáig lehetne utána menni egy helynek és az onnan származó dolgoknak, utánajárni, lejárni, megnézni, összefoglalóan dokumentálni, mit hova vittek, mikor, most hol van és hol látható, de ez nagyon időigényes összetett munka lenne és heteket, hónapokat ölelne fel egy hely kapcsán.
Így maradnak az összeszedett adatok és az ide oda utalások.
Legközelebb majd előre felkészülten megyek és ha valami a közelben van, akkor azt is beiktatom.
Itt is jó lett volna megnézni a magtárat, amibe a felrobbantott templomrom köveit beépítették, meg Tihanyba is el lehetett volna menni.
A csontok a temetőből úgy emlékszem azt olvastam, valahol ömlesztve Veszprémben vagy hol vannak. De hirtelen utólag most ezt nem találtam meg. De ez sem biztos.
Dörögdiéket csak eltemették valahol, majd később megnézem, hátha találok még valamit.

Lobo Marunga 2021.02.12. 12:33:17

@l.balays: Sajnos valószínű, hogy Dörögdiék a bevett gyakorlatnak megfelelően valahol egy múzeumi raktár kartondobozában porosodnak. De ne legyen igazam...

Lobo Marunga 2021.02.12. 13:02:58

@l.balays: Kicsit rákerestem én is, és találtam egy nagyon érdekes dolgot. A keresztelőmedence tényleg ott van a Taliándörögdi templomban, és ott van mellette a sírkő is. Itt egy videó a beszenteléséről 2007-ből: www.youtube.com/watch?v=FpUTiWlI_nQ Kiderül belőle az is, hogy a sírkő a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum tulajdona. A szövegkörnyezet alapján úgy tűnik, csak a sírkő van itt, a fellelt maradványok nincsenek.

l.balays 2021.02.12. 19:34:14

@Lobo Marunga:
ma nem volt időm ilyesmire, de lehet meg sem találtam volna, megnéztem, köszönöm
lassan írnom kell egy check listát, hol és milyen adatbázisokban kell ellenőrizni az információkat egy hely kapcsán :)
egyébként ez a sírkő nagyon jó, az ilyenek nagyon bejönnek..
süti beállítások módosítása