Pótharaszti templomrom - középkori templomrom, temetőárokkal övezve
2021. január 27. írta: l.balays

Pótharaszti templomrom - középkori templomrom, temetőárokkal övezve

A pótharaszti templomromhoz érzelmi szálak is fűznek. (A leírások, elbeszélések kapcsán jelzem, "írni" nem igazán tudok, a posztban inkább a képekre támaszkodtam.)

Édesanyám - aki újságíró volt -  míg élt, többször említette a templomromot, érdekes, akkor egyáltalán nem érdekelt a hely. A halála utáni években mentem ki és kerestem meg a pótharaszti erdőben a templom romjait, amiről most szó lesz. Hozzáteszem, sem ő, sem én nem vagyunk, vagy voltunk vallásosak. Azóta sokszor felkerestem a helyet, valamint gyűjtöttem hozzá és a környékhez kapcsolódó - talán még nem ismert - történeteket is.

Közvetlenül a rom mellett középkori, valamint újkori temető is található, később erről is szó lesz.

A templom körül a középkorban település, kisebb mezőváros volt, amiből csak az egykori templom egyik fala maradt meg:

20210116_151639.jpg

Pótharaszt települést (Poudharasta, Potharazta) először 1280-ban említik szomszédos falvakkal határosként. 1284-ben Pok nembeli Miklós fia vajdáé.

A településen keresztülvezető ún. Körösi útnak köszönhetően Pótharaszt fejlődésnek indult, 1350-ben
I. Lajos király hetivásárt, 1417-ben Zsigmond évi vásárt engedélyezett a falunak.

Mint említettem, a kis romnál többször voltam már kint télen, nyáron egyaránt, ezáltal eltérő évszakokban is betekintést nyerhetünk majd a templomromra és a környékére. Nagyobb hóban még nem volt alkalmam megnézni.

Egy nagyjából áttekintő kép, nyári időszakból:

dji_0357.JPG

Hasonló kép téli időszakból, de hó nélkül:

dji_0133.JPG

"A templomrom Csévharaszttól délre, a falutól kb. 5 km-re fekszik, megközelíteni csak dülőutakon lehet. A falmaradványok ma a szántóföldek közepén egy ligetben találhatók, a romokat egy 20. századi temető veszi körbe, de jól azonosíthatók a középkori temetőárok nyomai is. Jelenleg csak az egykori templom nyugati fala áll, sarkain ferde állású támpillérekkel. A falkorona folyamatosan pusztul, egy 40 évvel ezelőtt készült archív fotó még sokkal magasabbnak mutatja. A két falsíkot jól faragott homokkövekből, a falmagot zúzalék kövekből és meszes habarcsból készítették." (1)

Kép a templom egyetlen megmaradt faláról (a kép télen készült, de szépen színezi a napfény):

20210116_152847.jpg

"A mai Csévharaszt falu két, már a középkorban létező falu összevonásából keletkezett. A középkori Csév temploma a mai községtől északkeletre az ún. Templomdombon, Pótharaszté pedig Csévharaszttól délre feküdt. Templomunk ez utóbbival azonosítható." (1)

A másik templomromnál még nem voltam, de majd oda is tervezek elmenni, annak szinte nyomai sem maradtak, úgy kell felkutatni.

Pótharaszt egykori templomának megmaradt falmaradványa Csévharaszt község címerében is szerepel:

csevharaszt_cimere.jpg

A templomromhoz közvetlenül bevezető dűlőút mellett tábla van kihelyezve:

20200718_170012.jpg

Kép a dűlőútról végén lévő ösvényről, ami már a templomromhoz vezet:

3_1.jpg

Amikor az ösvényen túl már feltűnik a templomrom, egy nyári képen:

potharaszt_templomrom_1.jpg

Hasonló kép, mint az előző, csak télen:

20210116_151607.jpg

"A templomra két adattal rendelkezünk: egy 1416-ban kelt oklevél említi Pótharaszt kőegyházát, egy visszaemlékezés pedig - valószínűleg a 16. század végére vonatkoztatva - a falu „bolthajtásos Szent egyházáról" szól.

A feltárás során tisztáztuk a gótikus templom alaprajzát, melynek nyugati fala megegyezik a ma is álló támpilléres fallal. A templom belső hosszúsága 13 m, belső szélessége 4,70 m volt, szentélye egyenes záródású volt.

A hajóhoz északról kápolna csatlakozott, ennek kapcsolatát az északi hajófalhoz egy nagy gödörrel elpusztították. A feltárás során a kápolna téglapadlóját is helyenként megtaláltuk. A kápolna északkeleti sarkához valószínűleg körítőfal csatlakozott." (1)

A templomrom és közvetlen környezete felülnézetből (kisebb kirajzolódások láthatóak a talajban):

dji_0373.JPG

Még egy felülnézeti kép, ez egyik nyáron ( a képen jobbra látható kő egy sírkő, mellette elkorhadt fapadok vannak):

dji_0367.JPG

Azt hiszem a következő kép már valamikor egyik ősszel készült:

dji_0477.JPG

"Az oltár alapozásából egy - talán oltármensaként azonosítható - kő (a korábbi templomhoz tartozott?) valamint egy római küszöbkő másodlagosan elhelyezett darabját bontottuk ki.. A gótikus periódus alatt egy - alaprajzából ítélve - román kori templom alapjait tártuk fel.  Érdekesség, hogy az alapozása löszből készült.  A templom omlásrétegéből kis harangtöredék került elő. A román kori templom megszűnése után hosszabb-rövidebb ideig nem épülhetett új templom, mivel visszabontott nyugati falát olyan csontváz vágja, melyet sértetlenül fed a gótikus templom építési rétege." (1)

Érdekes, itt is bejön a képbe Róma, egy római küszöbkővel. 

Római kövek egyes középkori templomromokban..? Ahol eddig jártam,  Balatonnál az Aszófői templomromban egy római oltárkövet találtak ("római oltárkövet, valamint cserépmaradványokat találtak a templom szentélye előtti térben")

"293 előtti szarmata háborúra utalhat a Mikebudán, az elpusztult középkori templomból származó, hiányos feliratú , melyet Diocletianus (284-305) és társcsászára Maximianus (-305) állíttatott." //

** Mikebuda itt van a közelben, arról lenne valóban szó? Ha igen, akkor szerintem itt a Mikebuda és Csemő között valahol lévő templomromra vonatkozhat... Érdemes lesz majd római vonatkozásokra a későbbiekben is odafigyelni, hátha találunk valami összefüggést **

Pótharaszton az itt lévő templomot a középkorban kereskedelmi, kisebb mezővároshoz hasonlítható település vette körbe. Érdekes képet mutat a szántóföld a templomrom körül (talán a régi település épületeinek a nyomai lennének..?):

dji_0164b.JPG

"Nem tudjuk pontosan, mikor pusztult el a falu és temploma, ennek idejét későbbi források alapján a 16-17. század fordulójára valószínűsíthetjük." (1)

A templomrom körül középkori, valamint újkori temető is található. Valamint alatta adatok szerint egy másik, még régebbi templomrom van.

"Az ásatás során a feltárt falak alatt egy régebbi templomot is találtak. Ez több mint hétszáz éve épülhetett, még az Árpád-házi királyok idején. A két templom körül középkori temető húzódott, ennek néhány, már megbolygatott sírját is megtalálták. A figyelmes szem pedig felfedezte a temetőárkot, ahová a még megkereszteletlen csecsemőket, a bűnözőket, a közösségből kitaszítottakat temették." "(2)

Remélem, erre a titokra hamarosan fény derül, mivel legutóbb egy-két hete amikor kint voltunk - akkor fiammal - régészek voltak a területen. Az egyikük azt mondta, nemsokára feltárják a templomrom környékét, légifényképezés is volt nemrég.  (én is szeretek már régóta hasonló módon fényképezni

A templomrom körül a középkorban temetőárok volt. A további temető a templomrom melletti fás, füves területen található, néhány sírkőmaradvány még ma is megtalálható a növények között.. 

A temető területe manapság, néhány képen:

20210119_130908.jpg

Gödrös terület, nemsokára kitérek rá, miért..

20210119_130239.jpg

20210119_130120.jpg

20210119_130707.jpg

20210119_130722.jpg

20210119_130740.jpg

A temetővel kapcsolatban egy történet, aki elmesélte, megkért, a neve említése nélkül tegyem:

"A templomromhoz többször kijártunk, férjemmel. A templomrom mögötti erdős részen található temetőt emlékezetem szerint valamikor az 1980-as évek körül vandálok feldúlták, a sírköveket felborították és ismeretlen eszközzel szétverték. A sírokat kiásták, értékek után kutatva. A sírfeldúlások több évig is tartottak. Azt láttuk, hogy a területen kiásott sírgödrök tátongtak, törött csontok, koponyák, koponyadarabok voltak szétszóródva. A területet tudomásom szerint a nyáregyházi reformátusok tették rendbe, akik évente istentiszteletet tartottak a templomromnál. A csontokat a sírokba visszatemették."

Sírkövek már szinte nincsenek is a régi temetőben, csak elvétve akadnak. Mint pl. a következő képeken, ami a régi sírfeldúlásokra utal:

20210119_130855.jpg

20210119_130830.jpg

Egy sírkődarab az út szélére dobva (ez kb. egy hónapja még nem volt ott):

20210116_151622.jpg

Ez lehet, hogy csak egy kő, de a temető területén:

20210119_130443.jpg

20210116_152451.jpg

Szintén egy név nélküli szomorú és megrendítő elbeszélés ( az adatok közlője rajtam keresztül elérhető, amennyiben szükséges):

"A pótharaszti templomromnál lett eltemetve a nagymamám testvére 1930 körül, aki csecsemő korában halt meg. A kis csecsemőt "Jolánkának" hívták. Nagymamámék Pótharaszton laktak, a házuk később egy tűzvészben leégett és ezután beköltöztek Csévharasztra a faluba."

"A nagymamám mesélte nekem, hogy még az 1930-as években egy pesti zsidó házaspár járt le pótharasztra, akiknek itt volt földjük és kunyhójuk. Ez a házaspár kérte, hogy haláluk után ide temessék őket a pótharaszti templomrom melletti temetőbe, a templomrom mögé. Így került a sírok közé két zsidó sír is, mivel a házaspárt ide temették."

A Nyáregyházi Református Egyház által állított sírkő márványtáblával, rajta nevekkel a templomrom mellett - ide többek között - az elmondások szerint - az 1944-1945 év háborús áldozatai is temetve vannak, valamint nyáregyházi lakosok is, /Bán János neve is szerepel rajta, akinek a kettétört sírköve volt a fényképen. / egy nyáregyházi testvérpár is itt lehet eltemetve, akiket az orosz katonák lőttek le a pótharaszti erdőben, a síremléken utóbbi értesülésekből úgy tudom, a nevük is szerepel (sajnos közelebbi képet nem készítettem a sírkőről):

a.jpg

Régebben kopjafák, fejfák is voltak a templomrom körül a temetőben. 5-10 éve még volt kopjafa a templom körül. A fejfák és kopjafák közül több a Nagykőrösi Múzeumban található, néhányuk oda került. 

"A  XVIII. század utolsó évtizedeiben rendeletileg megszűnt a templom körüli temetkezés, a temetők kikerültek a falu szélére. A későbbi időben előfordult, hogy a templom körül temettek." 

"Ez a hagyomány őrződött meg a pusztákon, ahol a templomromok körül temetkezik a tanyasi lakosság (Pótharaszton)"

A pótharaszti templomromnak facebook oldala is van képekkel, sok érdekességgel. (ezen a linken elérhető)

A templomrom felülnézeti képen, a temető területe főleg a kép jobb oldali fás részén található:

dji_0124.JPG

Még két hasonló kép (vajon miért nincs beszántva a fák melletti terület):

dji_0143.JPG

dji_0149_1.JPG

Egy tragikus, világháborús történet Pótharaszt vonatkozásában, amit nekem mesélt az előző, érintett hozzátartozó:

"A nagymamám csecsemőkorában meghalt testvérét a templomromnál temették el, a másik testvérét - Málvai Lusták Györgyöt (sz.1926 vagy 1927) - orosz katonák lőtték le a pótharaszti erdőben, 1944-ben. Több helyi lakost is kivégeztek akkor az oroszok. A nagymama testvére családfenntartóként maradt odahaza, így elkerülve a frontot, Monoron húzódott meg egy ideig, amikor közeledtek a harcok. Hiába figyelmeztették előzőleg, hogy veszélyes, hazament Csévharasztra látogatóba a családjához, annyira hiányoztak neki a családtagjai. Úgy emlékszem a mama azt mesélte, katonaruhában volt a testvére, amikor hazament Csévre. Az oroszok már Csévharaszton voltak, akik több helyi lakost összeszedtek, többek között a mamám testvérét is elfogták. Az elfogott embereket ezután az oroszok kivitték a pótharaszti erdőbe és a Nagykőrösi országútnak nevezett út mellett agyonlőtték az oda kivitt embereket. A nagymamám kivégzett testvére 18 éves volt. A holttesteket később megtalálták és eltemették."

Egy nyáron készült kép a templomrom melletti pótharaszti erdőről, a templomrom felől:

dji_0381.JPG

Egy kép szintén a templomrom felől, esti alkonyatkor, ősszel valamikor:

2.jpg

Képeim a templomromról, különböző évszakokból, amikor kint jártam:

potharaszti_templomrom_2.jpg

20210119_131042.jpg

20210116_152730.jpg

A templomrom körablaka középkori téglákból van kirakva:

20200907_191623.jpg

A fal egyik oldala:

20200907_191241.jpg

"Nem tudjuk pontosan, mikor pusztult el a falu és temploma, ennek idejét későbbi források alapján a 16-17. század fordulójára valószínűsíthetjük." (1) 

Régebben egyik nyáron amikor kint jártam, motorosok is felkeresték, akik a képen is rajta vannak (velük beszélgettem is egy kicsit):

e_2.jpg

A templomrom egy régi térképen feltüntetve // Európa a XVIII. században - térkép részlet //:

eut.jpg

Kora esti kép a templomrom mellől:

20200907_193014.jpg

Egy leégett fa a templomrom melletti részen, amikor legutóbb, kb. egy hete kint jártam, akkor láttam:

20210119_125737.jpg

Édesanyám régi írása a templomromról az újságban (a képen látszik, régebben milyen is volt a fal):

cikk.jpg

Egy utolsó kép, befejezésül:

20200718_170458.jpg

Vannak még jegyzeteim, de így is nagyon hosszúra nyújtottam a posztot, köszönöm, aki végigolvasta. 

Műemlékvédelmi terület, régészek, mezőőrök, vadászok, helyi lakosok felügyelik. Továbbra is látogatni fogom.

Lassan befejezem a posztot, éjfél elmúlt. 

Történeti források:

(1)-el jelölt idézetek: Tari Edit: Pest megye középkori templomai (Studia Comitatensia 27. Szentendre, 2000.)

(2)-el jelölt idézet: épitettemlékek.hu

térkép forrása: mapire 

A történetek elbeszélője kérésére név nélkül maradt.

dji_0195.JPG

A bejegyzés készült:

2021.01.27.

Balays

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr3616392640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2021.01.27. 12:14:12

Azért is érdekes ez a rom, mert ezen a környéken közel sem olyan gyakori az ilyesmi, mint pl. a Balaton-felvidéken. A szántóföldön látható érdekességek között biztosan van olyan, ami a régészek számára fontos jel. Egyébként Csévharaszttól kicsit északkeletre is érdekes dolgok rajzolódnak ki, pl. több kör is (nem traktornyomok), nem tudom, mi lehet a sztorijuk.
A római kő újrahasznosítása nem ritka. Az ok egyszerű: Az újrahasznosítás régebbi találmány mint a műemlékvédelem. :)

l.balays 2021.01.27. 17:35:32

@Lobo Marunga:
Régészek ma is voltak kint, beszéltem valakivel, ő mondta. Nagyon kiváncsi leszek a feltárására egyébként ha valóban megtörténik. Utána nem tudom, mennyiben szokott megváltozni a környezet.
A körökről nem tudok mit mondani, nem értek hozzá. :)
Azóta van egy újabb templomrom ismét, aminek a közelében szintén római követ találtak. Ezt ma említette valaki. Érdekes.
Egyébként van egy római kategóriám is, a "Roma invicta", eddig egy bejegyzést írtam oda nemrég, egy híddal kapcsolatban. Ma is voltunk két helyen is kirándulni, római vonatkozású helyeken.

l.balays 2021.01.27. 17:37:31

@Lobo Marunga:
még annyi, más romoknál hasonlót a szántóföldön, ilyen kirajzolódásokat, mint itt, eddig nem tapasztaltam.
De most már külön figyelni fogom, ha megyek valahova.

Lobo Marunga 2021.01.27. 18:17:09

@l.balays: Most, hogy elterjedtek a drónok és a digitális fotózás, sokan vesznek észre érdekes dolgokat. Nagy lehetőségek ezek, reméljük, nem nagy veszélyek is egyben.

l.balays 2021.01.27. 18:58:31

@Lobo Marunga:
mindkettő
attól függ, mire akarják felhasználni

Corvo 2021.04.26. 02:08:08

@Lobo Marunga: Körárkos szarmata sírok helyei. Ismert a régészek körében. Esélyesen már az ókorban feldúlták őket.
süti beállítások módosítása