Hadisír a töltés mentén
2023. február 21. írta: l.balays

Hadisír a töltés mentén

- Albertirsa -

Elbeszélések nyomán.

A bejegyzés megemlékezés arról, hol volt Albertirsán régebben - az elbeszélések alapján - az a világháborús katonai sír, amely mostanra már nyom nélkül eltűnt az erdő mellől.

Helyszín: Albertirsa, Vécsey utca folytatásában a vasúti töltés mentén, az erdő szélén Pilis felé vezető dűlőút mellett, a vasúti szemaforral átellenben

A legrosszabb időt választottuk, amikor kimentünk az egyik szemtanúval a sínek mellé, ahol a sír volt valamikor - borongós, nyirkos, szürke idő volt és az eső is esett, néhány víztócsát is kerülgetni kellett, amíg odaértünk.

A Pilis felé vezető dűlőút, amely mellett a szóban forgó sír volt még nemrégiben (a földút melletti síneken szemből épp egy személyvonat halad el):

img_20230203_161353.jpg

"M" adatközlése:

"Gyerekkoromban sokat jártunk gyalog erre a környéken, illetve ezen a dűlőúton.

Az út melletti erdőben sokszor ibolyát szedtünk, majd ezután a földúton kifelé haladva elmentünk az akkor még meglévő, közeli Romantika csárdába enni valamit (a csárda helyén azóta közúti felüljáró található).

Itt a vasúti töltés és a földút mellett, az úttól kb. 2 méterre beljebb az erdő felé volt egy katonasír. A síron lévő kereszt vasból volt.

A sírhely emlékeim szerint a vasút melletti trafóházzal, vagy szemaforral átellenben, vagy azzal szemben volt valahol...."

"M"-el a helyszínen, aki több évtized távlatából mutatja, nagyjából hol lehetett a vaskeresztes sírhely:

img_20230203_155503.jpg

"M":

"A sír kb. 20 éve, 2000. év tájékán egyszer csak eltűnt. Az út akkoriban nagyon saras volt és ezért az itt elhaladó járművek időnként más nyomvonalat csináltak az úton maguk után.

Úgy tudom, egy illető - akit megnevezni nem akarok - sokat járt teherautóval ezen az úton, de nem tudott rajta a nagyobb járművel rendesen közlekedni és az utat munkagéppel eltolta azon a helyen is, ahol a sír volt, azzal együtt.

Miután eltűnt a sír - mivel azt a környékbeliek ismerték - többen meg is jegyezték, hogy eltűnt a sírhely..."

Távlati kép a helyről - a képen a fehér doboz a visszaemlékezésben említett szemafor - a sírhely a vasút másik, erdő melletti oldalán, a szemafor környékén lehetett valahol:

dji_0817b_1.JPG

"M":

"Voltak, akik azt mondták, hogy orosz volt a sír, mások azt, hogy német.

Gyerekkoromban egy ismerősöm mondta nekem, hogy az apja benne volt azok között, akik a katonát oda temették. A nekem mesélőnek az apja úgy mondta, hogy egy német katona lett oda temetve.

Úgy tudom, az ide elhantolt katona nem itt halt meg, hanem megsebesült és egy ideig valamelyik közeli házban volt, de ott meghalt és onnan hozták ki ide az erdő szélére eltemetni.

A síron majdnem mindig voltak virágok, legfőbbképpen vadvirágok..."

A régi sír valahol ezen a helyen lehetett - az erdő szélén valahol az autóig lévő szakaszon:

img_20230203_155725.jpg

"M":

"Még arra is emlékszem, ha lombmentes idő volt, akkor a sírhanttól át lehetett látni a fák között, ahol egy magányos fenyőt lehetett észrevenni, amiből csak az az egy fenyő van az erdőben. 

Még az öreg Halmi erdész említette akkoriban, hogy ez a magányos fenyő viszonyítási pont valamihez, de hogy mihez, arra már nem emlékszem..."

A helyszínen járva pont át ehetett látni a fák között, ahol "M" észrevette az említett fenyőt, ami a sírtól is látható volt akkoriban.

A kissé alaktalan fenyő a fák között, amit szerintem csak az vesz észre, aki tudja, hogy mit kell keresni:

img_20230203_160149.jpg

Sokkal átláthatóbb, ha megnézzük a területet más szemszögből egy későbbi, jó időben készült képen - az említett fenyő, az erdész régi elmondása szerint valaminek a viszonyítási pontja egymagában, zöld színével és magasságával jól kivehetően kitűnik a többi fa közül (a képen a fehér színű trafótól balra a fák között) - és valóban csak egy van belőle:

dji_0813b.JPG

Az "M" által elmondottaktól viszont kissé eltér "J" elmondása, akivel a fentieket követően, később beszéltem:

"J":

"Ismerem az említett sírt, ott volt a Vécsey utca  folytatásában a sínek mellett az erdőnél. 

Amikor 1982-ben ideköltöztem Albertirsára, akkor a sír már ott volt. A síron egy vasból készült kereszt volt.

A szomszéd idős néni - aki már elhunyt - azt mondta nekem régebben, hogy ő "56-os" sírnak ismerte.

Valamint úgy emlékszem, a sír még néhány éve is ott volt, mintha láttam volna még, amikor 4-5 éve arra jártam.

Hogy később mi lett a sírral, azt nem tudom."

A sírhely hozzávetőleg régebben valahol itt lehetett (a vasúti szemafor trafója viszonyítási pontnak négyzettel keretezve):

zzz_6.jpg

Régi ismerősömtől, a korombeli "K"-tól is érdeklődtem, tud e valamit a régi sírhantról .

"K" elmondása:

"A sírról nem hallottam, ellenben úgy tudom, hogy az ott lévő erdőben az oroszok több embert kivégeztek.

Az ottani erdő egy részén azóta újbóli erdősítések történtek."

(Saját részről (blog):

Annyit tudnék hozzáfűzni, hogy 2001-től kb. 15 évig dolgoztam Albertirsán, többször jártam azon a környéken és a vasút melletti dűlőúton, de nem emlékszem a sírra. Lehet, hogy az 2001-körül már nem volt ott, vagy csak nem tűnt fel nekem, illetve akkoriban még egyáltalán nem érdekeltek az ilyen és ehhez hasonló dolgok.)

Légifotó 1963-ból, a sírhely valahol a bekarikázott részen volt az út és az erdősáv mellett:

1963b_2.jpg

A sírral kapcsolatban váltottam néhány üzenetet Sz.Attila monori helytörténésszel, aki egyébként is szereti a régi háborús dolgokat. Sz.Attila azt válaszolta, hogy hallott az albertirsai sínek melletti katonai sírról, mivel annak kapcsán régebben már üzenetben megkereste őt egy irsai férfi.

A férfi üzenete azt tartalmazta, hogy évek óta tudomása van egy német hadisírról Albertirsa és Pilis között a vasút mentén, amiről a hadisír gondozókat írásban kérdezte, de azok sem tudtak semmit a helyről.

Továbbá az üzenetben az is szerepelt, hogy tudomása szerint a helybélieknek sincsenek a sírról érdemi adataik, valamint a sírt benőtte a gaz és az erdő.

További információk alapján (Sz.Zoltán pilisi helytörténeti kutató szóba kerülésével) közvetett módon felmerült, hogy a pilisi kutató részéről van egy olyan verziói is, mely szerint évekkel ezelőtt a sírhoz német kutatók érkeztek, exhumálták a maradványokat, melyeket nem a hazai német síközpontba vittek, hanem azokat  Németországba hazaszállították és talán még az eltemetett katona hozzátartozói is megállapítást nyertek. (blog utólag: ilyen nem történt, a területen kutatás nem volt)

A sír a helyiek körében eléggé ismert volt, nem volt titok, tudták, hol van, ezért is találhatták meg a németek. Hogy ki által értesülhettek a sírról - ha egyáltalán történt ilyen - arról pontosat nem tudni.

A szóban forgó, töltés menti út és erdősáv:

img_20230203_160931.jpg

A sírhely vonatkozásában az eddigi elmondások alapján egyelőre az alábbi verziók tudhatóak:

"M" szerint a sír német volt és tudomása szerint a sírhelyet a 2000-es évek körül egyszerűen eltolták. Semmilyen exhumálásról nem tud.

"J" értesülése szerint a sír 56-os eseményekhez kapcsolódhatott és még néhány éve is ott volt az erdőnél.

"K" (a fiatalabb korosztályból) a sírról nem tud, de a szájhagyomány szerint az ottani erdőben oroszok által történő kivégzésekről hallott.

Sz.Zoltán pilisi helytörténésszel - akinek az exhumálásról lehettek részleges információi - nem beszéltem. E szerint a verzió szerint a sírban lévő német katona maradványait Németországba néhány éve hazaszállították. (blog utólag: nem történt itt kutatás)

Sz.Attila monori helytörténészt a sír kapcsán üzenetben megkereső irsai személyről nem kérdeztem, de felmerülhet, mint szemtanú, aki látta a már gazzal benőtt sírt az erdőnél.

A hadisír-gondozókkal szintén nem vettem fel a kapcsolatot, esetleg náluk is ott lehet a pontos válasz. (ez azóta megtörtént, lásd később)

Az erdő melletti sírhely kapcsán az elbeszéléseken kívül semmilyen adatot, híradást, vagy tudósítást nem találtam.

Az ügyben érdemi információkkal bírhat az erdészet, vagy esetleg a helyi önkormányzat, vagy idősebb környékbeliek, akik talán tudhatnak még továbbiakat a sírhellyel kapcsolatban, ami - ha valakit a fentieknél jobban érdekel a dolog -  további nyomozás tárgyát képezheti, hátha megtudható lenne, mi és hogyan történt. 

Nagyon sok kérdés nyitott maradt, de a bejegyzés elsődleges célja az volt, hol lehetett valamikor a szóban forgó katonasír és úgy gondolom, a helyet - ha hozzávetőleg is - de sikerült megtalálni. 

(ha a továbbiakban a bejegyzést követően újabb információk merülnek fel, azokkal a bejegyzést kiegészítem)

2023.02.21.

B.

Kiegészítések:

Tábori Károly (Albertirsa):

"A katonasírt minden alkalommal az úton haladva megtekintettük. Számos alkalommal volt rajta virág is. Még az 1956-58 közötti időszakban is, amikor gyerekként a vasútnál u.n. fűpucolóként dolgoztam még megvolt. Inkább német katona sírja lehetett, mert orosz katona esetében az akkori társadalmi-politikai környezet kiemeltebben kezelte volna a sír gondozását."

"A jelzett katonasír helyét legpontosabban az 1881-es térképen a csillaggal jelölt hely mutatja. Gyerekkoromban 1948-56 közötti időszakokban minden tavasszal jártunk ki abba az erdős részbe ibolyát szedni valamint az ötvenes években az erdő országút felőli részen lévő erdei, május elsejei földbe-ásott katlanokban főzött gulyásleves- pörkölt főző versenyekre, ünneplésekre."

Bálint László:

"Emlékeim szerint valamikor, talán a nyolcvanas években, egy pályafelújítás során pár méterrel módosították a vasút nyomvonalát, akkor tűnt el a sír, nem tudom mi történt a maradványokkal."

Hajdú Mihály:

"Az egyik hozzá szóló jól emlékszik, hogy módosították a nyomvonalat pár méterrel. De azon a részen ahol voltunk talán lehet, hogy pár centivel tévedtek amikor talpfát és sínpárt cseréltek de, hogy több méterrel módosították az kizárt. A nyomvonal módosítás azon a részen volt ahol a Pilis és Albertirsa közti egyetlen fénysorompós vasúti átjáró van. 1980 körül azon a részen kisiklott egy gyors vonat még a sín is több méter magasan ágaskodott felcsavarodva mint egy kosszarv apuval el bicikliztünk meg nézni a baleset helyszínét, igaz kisgyerek voltam de tisztán emlékszem rá a töltés mellet kerekein álló gyorsvonat vagonokra több nappal a baleset után is még ott voltak. Ráadásul ez az átjáró Pilis felé eső részén túl történt egy éles vasúti kanyarban és ezek után módosítottak az ív vezetésén ami pár száz métert érintett a sírtól ez kb. 4km ezen a részen nem rakták semmiféle méterekkel se jobbra se balra a síneket, hidd el nekem itt élek 44 éve ezen a részen ismerem mint a tenyerem. Sajnos a sír nem vasúti munkálatok áldozata lett!"

Kieg.2023.08.21. - blog

Beszéltem egy közelben lakó (P.T.) további szemtanúval, aki elmondta, hogy a sír pontosan a vasúti dobozzal szemben, az út túloldalán kb. másfél, két méterre befelé volt az úttól. Elmondása szerint a sír akkor tűnt el, amikor újból erdősítés volt ezen a részen.

Megjegyzés (2023.08.):

A német hadisírkutatókkal a kapcsolatfelvétel megtörtént, kijöttek a helyszínre (2023. nyarán), ahol továbbá jelen volt Hajdú Mihály és Tábori Károly albertirsai lakosok szemtanúk is. A hadisírkutatóknak ezen a helyen német katona sírjáról nem volt tudomásuk, tehát ez alapján egy jelen ideig ismeretlen német katona lehet, vagy lehetett eltemetve ezen a helyen. A helyszín a megtekintéskor növényekkel volt benőve és kissé szemetes is volt a terület.  A közeli vasúti sínek és a magasfeszültség a műszeres kutatást akadályozta. Ásás, feltárás nem volt, csak helyszínmegtekintés történt.

A szemtanúk által bizonyos, hogy ott volt a sír. A hely egy kis területre koncentrálódik. 

Az olyan feltételezések, hogy biztosan elpusztult az egész sír és már úgysincs ott semmi, nem lehet elfogadni. Ezt a kis területet meg kell nyitni és meg kell kutatni és csak utána lehet kijelenteni, hogy esetleg már valóban nincs ott semmi. Lehetséges, hogy csak a felszínen történt bolygatás és a katona mélyebbre lett eltemetve és még mindig ott vannak a maradványai.

A kereszt eltűnt. Tábori Karcsi bácsi a keresztről azt nyilatkozta, hogy az 1950-es években a kereszt nem az út másik oldalán, hanem a vasúti töltés mellett volt. Ebből az is feltételezhető, hogy a kereszt esetleg átkerült az út túloldalára. 

A továbbiakban az erdészettel kellene beszélni, hogy újból történő erdőművelésnél kezeljék kiemelt figyelemmel ezt a területet, hátha előkerülnek csontok, vagy esetleg kisebb német katonai eszközök, vagy tárgyak. Sőt, akkor a kutatási munkálatokba gépekkel talán be is tudnának segíteni.

Továbbra sem lehet kijelenteni, hogy nem nyugszik ott német katona a felmerült helyszínen. Meg kell nézni, le kell ellenőrizni, meg kell kutatni a helyet. Utána lehet majd pontosat nyilatkozni.

Talán télen (2023) újból megtekintik a helyszínt. Jelenleg itt tart a dolog.

2024.jan.: Ez a sírhely sajnálatos módon nem talált további érdeklődésre és kutatásra, újabb helyszín megtekintésről nem tudni. Ez a bejegyzés szolgáljon emlékül az egykor ide eltemetett ismeretlen katonának, akinek a csontjai ott vannak elszóródva és eltolva a töltés mentén valahol a földfelszín alatt, az arra járók pedig tudtukon kívül rajta taposnak. Egy régészeti tanonccsapat egy nap alatt néhány kutatóárokkal akár pontot is tehetne az ügy végére, egy szűken behatárolt kis területről lévén szó. 

-------

Ha meglenne az egykori katonai sírhant pontos helye (utólag: ez már nagyjából megvan) és ki volt ott eltemetve, talán elférne ott az erdő mellett egy emléktábla.

Egyéb:

Miután szóba került a többi fa között lévő magányos fenyő - amit régebben a sírtól is látni lehetett - "M" azt is elmondta, hogy amikor gyerek volt, a fenyő közelében volt egy nagyobb verem féleség, ami akkor kb. 2 méter széles, 5 méter hosszú és kb. 1,5 méter mély lehetett. Fa teteje volt, a tetejének elkorhadt darabjai a gödörben akkoriban még megvoltak (70-es évek körül).

Miután bementünk a fák közé, a fenyőfa közelében ezt az említett gödröt ottjártunkkor "M" meg is találta - bár a veremhez hasonlított mélyedés javarészt már fel volt töltődve:

img_20230203_160237.jpg

"M" elmondása:

"A gödör akkoriban jóval nagyobb és mélyebb volt. Fa teteje volt, aminek korhadt darabjai bele voltak esve a gödörbe.

Gyerekkoromban a gödör aljában lőszerhüvelyeket szedtünk össze, amiket azután a közeli sínekre tettünk.

Az idősek azt mesélték nekünk, hogy a háborúban ezen a helyen egy fedezék volt..."

Az említett mélyedés, ami az információk szerint régi háborús fedezék maradványa:

img_20230203_160306.jpg

Hogy a betemetett gödör (egykori fedezék, lőszerhüvelyek) alja és az erdő még milyen titkokat tudhat magáénak, talán egyszer majd kiderül..

"A közelben a sínek túloldalán akkoriban egy vasúti őrház is volt, az ma már nincsen meg, azt mostanra már elbontották. Az őrházban lakók is tudhattak a sírról..."

Vasúti őrház már az 1800-as évek második felében is volt az említett helyen.

Kataszteri térkép alapján, jelölésekkel - az őrháznál nem voltam, de mostanra már csak romjai lehetnek - az 1992-ben készült légifotó szerint az őrházat 92-ben még használhatták - a világháborús sírhely hozzávetőleges helye pedig csillaggal jelölve:

kataszterib.jpg

A fehér trafóház és a szemafor a sínek mellett - a vaspályán éppen egy vonat közlekedik - a vasút túloldalán az erdőszélen volt a szóban forgó háborús sírhely - a fák közül pedig kitűnik az az egy darab fenyő, ami a Halmi erdész szerint (aki már nincs köztünk) valaminek a viszonyítási pontja.

(jelen adatok szerint a sír pont a vasúti doboznál volt a földút mellett az erdő oldalán, a képen a fehér doboz a vasúti doboz)

dji_0821b.JPG

További háborús említések (M elmondása alapján, idősebbek elbeszélése nyomán):

"A Pesti útnál voltak a nyilasok. Üllőről hoztak ide nyilasokat. 
Bercel előtt balra, a csatorna előtt, ott jöttek le az oroszok. A nyilasok Irsán voltak. 
Az oroszok katyúsával lőtték a Pilis felőli részét Irsának, mivel ott voltak a fedezékek beásva..."

"A Nyiki Pista bácsi házával szemben a Pesti úton földmunkák során lőszerek és gránátok fordultak ki a földből. Amikor ezek előkerültek, a traktoros el is szaladt. A szájhagyomány szerint ott lövészárok volt a háborúban."

Blog:

Valamikor 2004. körül a Nagyváradi utca elején (Mikebudai út felé) az egyik lakóház urdvarában a lakóépület mellett gázos, vagy vizesárok ásásakor háborús lövedék került elő. A munkálatokat megszakították, az értesített tűzszerészek a lövedéket kiemelték és emlékeim szerint az irsai homokbányában fel is robbantották. Akkor még fényképeket is csináltam a háznál a helyszínen, de azok már nincsenek meg. Ha jól emlékszem, talán aknavetőgránát volt. (Több hasonló esetnél is voltam, de Irsáról konkrétan erre az egyre emlékszem.)

(további világháborús témájú - Albertirsához is köthető - háborús történet előkészületben)

Források:

régi térképek: mapire

katonai légifotók: fentrol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr1218048698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása