A Koplaló halom és a Pálffy halom
2023. január 05. írta: l.balays

A Koplaló halom és a Pálffy halom

- Kocsér puszta határában I. rész -

Kocsér puszta, amely puszta maradt a török hódoltság után is, majd később (1702 körül) a Német Lovagrend zálogbirtoka is volt.

Ebben a bejegyzésben első ízben két helyszín, kiragadva a környék különleges helyei közül: a Koplaló halom és a Pálffy halom.

Többször is jártam erre kirándulni, nehéz volt a sok fénykép közül csak néhányat ide válogatnom.

Az egykori Kocsér puszta - Kara puszta (Jászkarajenő) határa felől a Pálffy halom irányába fényképezve:

dji_0935.JPG

A Koplaló halom

A halomról néhány említésen kívül nem sokat lehet tudni. 

Elnevezése a szájhagyomány szerint onnan ered, mely szerint a labancok idejében az elfogott foglyokat ezen a halmon éheztették, illetve kínozták.

A Koplaló halom a harmadik katonai felmérés térképének (1869-1887) két méretarányú változatán, az egyik térképen egy betű lemaradt - a második katonai felmérés térképe ezt a halmot még nem jelöli:

bbcbdd.jpg

Kocsér község kutatástörténete így ír a helyről:

"Koplaló halom, a labanczok Idejében azok közül elfogottak éhséggel, kinoztatásokról neveztetik. "

A halom mostanra már eltűnt, nyoma sem maradt. Csak térképek alapján lehet a valamikori helyére rátalálni.

A Koplaló halom helye madártávlatból:

dji_0986.JPG

Részlet a Pest Megyei Hírlap 1977 évi egyik számából a halom vonatkozásában:

"...A Pálffy-halomtól két dűlőre levő Koplalóhalom egykori tulajdonosa elmondta, hogy amikor a halom tetejét felforgatták, tömegesen találtak embercsontokat..." (1)

A halom - vagyis annak mostanra már hűlt helye - 2021 nyarán:

20210726_163037.jpg

Hasonló időszakban madártávlatból:

dji_0911.JPG

A halom helyének felszínén 2021-ben talált csontdarab, vajon milyen csont lehet...? - "..amikor a halom tetejét felforgatták, tömegesen találtak embercsontokat.." :

20210605_164143.jpg

1961 - katonai légifotó a helyről - a halom környékén akkoriban még tanyák álltak, a halom általam vélt valamikori helyét nyíllal jelöltem:

1961_koplalo.jpg

Érdekes kirajzolódások műholdképen a halomnál, különböző módokban, mellékelve egy távlati képpel - hozzáértőnek talán mondanak valamit:

eeee_2.jpg

Az alap műholdkép nagyobb méretben:

koplalo_helyen.jpg

A Koplaló halom valamikori helyét ide gondolom - kataszteri térkép (1880):

kata_pont.jpg

Hasonló régi térkép szintén 1880-ból, ami a halmot néven jelöli:

kh_1.jpg

Távlati képen:

dji_0034.JPG

A halom mentén elhaladó dűlőút:

dji_0910_2.JPG

Itatóvályú a dűlőút mellett:

20210726_162147.jpg

(további képek a Koplaló halomról a bejegyzés végén)

Hogy a Koplaló halom mennyire hozható esetleg kapcsolatba a közeli Pálffy halommal, arra csak találgatni lehet.

A Pálffy halom

Erről a helyről már több adatot lehet találni. Két év távlatából vannak innen képeim, amiket akkor még csak a magam számára készítettem.

Egykori csatahelyként emlegetett terület, ahol feltételezések szerint a hadvezér Pálffyt is itt temethették el, bár én úgy gondolnám, inkább csak a fővezér ütközetben elhunyt katonáit temethették ide. 

Palugyai, 1854: 

"A pusztának keleti táján létezik az úgynevezett Pálffy halma, s ezen halomtól vezetett hosszú árkolások, mellyek felől a nép-rege azt örökiti: mintha azokba az itten 1670-ik év táján tartott véres ütközetben elhullottaknak tetemeik temetettek volna el. Nem lehetetlen: hogy Kocsér helysége is ugyan ekkor lön elpusztitva.” 

Kép a Koplaló halom felől a Pálffy halom irányába - a Pálffy halom és környékét a képen a pipacsmező feletti részen kell keresni:

dji_0999_1.JPG

"Pálffy halom: bizonytalan melyik Pállfy vezér itt ütötte fel táborát, s állítólag itt is fekszik temetve; a táborozás valóságát a még meglévő árkok mutatják nagy területre ásva, - de hogy nem csak táborozások, sőt nehéz csaták voltak, mutatják a Testhalmok, számszerint 14, Horváth Bertalan jelenlegi birtokán, honnan már számos ember csontok ásattak ki köztudomás szerint."  (2)

A Pálffy halom a Magyar Királyság második katonai felmérésének térképén (1819-1869) - a halom Kocsér pusztán, a régi Kara pusztai határ közelében található, a Koplaló halomtól 1,5 km távolságra:

2_kat_15.jpg

Ellenben a halom már az első katonai felmérés térképén (1782-1785) is fel van tüntetve, ekkor még Csizmás halom elnevezéssel - ha így van, akkor már régebben is volt egy halom ezen a helyen:

1_kat_10.jpg

"A Pálffy-halomtól két dűlőre levő Koplalóhalom egykori tulajdonosa elmondta, hogy amikor a halom tetejét felforgatták, tömegesen találtak embercsontokat...

A két vizes térséget a Pálffy-halom keleti és északkeleti oldala felől 40-45 lépés széles ásott árok köti össze. Hogy a halom neve honnan ered, talán a levéltári kutatások dönthetik el. II. József térképészei 1786-ban Csizmáshalom nevet jegyeztek be erre a helyre, az 1885-ös térképfelvételek azonban már Pálffy- halmot írtak." (1)

De az is lehet, (ha a térkép nincs elcsúszva) hogy ez a Czismas halom egy dűlővel feljebb volt, ebben az esetben két külön halomról lehet szó, de szerintem a kettő egy és ugyan az lehet:

22_2.jpg

Nekem a csizmás elnevezésről katonai csizmák jutnak először eszembe a hely jellegéből adódóan, de a "Csizmás" elnevezés állítólag a következőből ered:

- "Csizmás, sziksó seprő hely, melynek haszonbérleti ára valaha egy pár csizma volt."

A Csizmás, illetve későbbi nevén Pálffy halom már szintén megsemmisült, csak térképek alapján lehet a helyét beazonosítani, hol is volt valamikor.

Kép a Pálffy halomról és közvetlen környékéről (kép: 2021 nyár), a halom egykori helyét egy következő képen majd bejelölöm - a halom már megsemmisült:

dji_0061_1.JPG

Szemelvény az 1731-1839 közötti időkből a Pálffy halommal kapcsolatban:

"...Kocsér, amely Nagykőrös mezőváros szomszédságában fekszik, Jászapáti mezőváros birtoka. Homokos földje van, legeltetésre azonban mégis igen alkalmas. kaszálója is bőven van. A folyók és erdők azonban hiányzanak. Egy ősi egyháznak a romjai még ma is láthatók. Innen nem messze van a mezőváros vendégfogadója.

Ezen a pusztán nevezetes a Pálfihalmának nevezett dombocska, amely körül más, kisebb halmok láthatók annak jeléül, hogy egykor itt az ellenséggel ütközet volt, és a megölteknek holttetemeiből emelték ezeket a halmokat." (3)

A Pálffy halom 1880-ban készült térképen, környékén mocsaras területet is jelöl az atlasz (Kocsér puszta 1745-től 1877-ig Jászapáti birtokrészét képezte):

1880.jpg

Ide vágó részletek Kocsér történetének leírásából (forrás: Antal Domokosné (szerk.): Kocsér története):

"A község határában több emléke is van a törökkori csatáknak.

A XI. dűlőben az Árpád út és a Hajtó út között levő ún. Pálffy-halom tulajdonképpen egy katonai közös sírt takar.

Hasonló közös sírt találtak a XVI. dűlőben Mihályi István tanyája mögött emelkedő dombon, szőlőültetés céljából végzett fordítás alkalmával (1936-ban). Szabályosan fektetett emberi csontvázak, rozsdamarta fegyver- és szerszámmaradványok kerültek elő..."  (4)

A Pálffy halom (egykori helye) és környéke:

dji_0062.JPG

Kocsér történetéből:

"Községünk történetével foglalkozók közül többen az 1670-es éveket jelölik meg a Pálffy-halom körüli csata idejéül, hivatkozva Antal József 1827-ben készült munkájára.

Minden bizonnyal az itt vívott csata vezérlője Pálffy volt. Feltételezhető, hogy a 15 éves háború kiváló magyar hadvezére Pálffy Miklós gróf (1552-1600) hadakozott erre a XVI. sz. utolsó évtizedében. Ez egybeesik az egykori község pusztulásának legvalószínűbb idejével (1596).

A másik Pálffy, akinek nevéhez fűződhet a jelölés, Pálffy János gróf (1664- 1751), aki részt vett a törököket Magyarország területéről kiverő harcokban. Később Rákóczi ellenfele, császári főparancsnok. A felszabadító harcok idején kerülhetett sor vezetésével Kocsér határában csatára, de ekkor a falu már rég nem volt meg..." (4)

A Pálffy halom valamikor pontosan ezen a helyen volt: 

dji_00652.JPG

A Pálffy halmon 1961-ben az akkor készült katonai légifelvételek szerint egy tanya állt, pontosabban a halom mellett - a nyíllal jelölt négyzet alakú fás területre tenném a halom középpontját:

(kié lehetett az akkoriban ezen a helyen álló tanya, maradtak e onnan családi fényképek az 1961-es, vagy az azt megelőző időkből..? fennmaradt családi elbeszélések, a kertmunkák, építkezés során került e elő valami?):

1961b.jpg

------------------------------------------------------

Kiegészítés 2023.07.24. - a halomnál régen emlékmű is állt, amit eldózeroltak:

Rádi Jánosné által utólag megküldött üzenete a bejegyzéshez a Pálffy halomról - a fenti légifotóhoz lehet viszonyítani:

"Kedves l.balays Úr!
Olvastam a Pállfy halomról szoló bolg-ját. Közeli informácioval tudok szolgálni. A nagyszüleim a Pálffy halom mellett laktak 1978-ig. Sajnos a házukat a Pálffy halommal együtt megsemmisítették. Erre egyáltalán nem gondoltunk, hogy ez bekövetkezik. Fényképek sajnos nem maradtak fenn, de minden évben felkeressük az emlitett helyet, mert csak emlékeink maradtak.
A leirását szeretném kiegésziteni, a halom tetején nem állt ház. A második világháború után készült az első épület körülbelül északi irányban, a halom mellett. Később épült a másik ház a halomtól nyugatra. Két kút volt az első téglából épitve, a második pedig betongyürűs.
A ház és a halom között keskeny szántóterület volt. A halom tetején kőemlékmű alig látszott ki a földből. A tetején sok akácfa. A család tiszteletben tartotta, mert a nagyszüleink elmondták, hogy Pálffy vezér és katonái vannak eltemetve és sapkával horták az elhunytakra a földet. Azt hittük, ha a ház nem is marad meg a halom érintetlen lesz.
Amikor eldózerolták azt mondták semmilyen tárgyiemléket nem találtak.
Üdvölettel: Rádi Jánosné"

"...Az emlékművön volt írás, de nem lehetett elolvasni. Ki kellett volna ásni, de nem akartunk hozzányúlni bár kívnácsivá tett bennünket a testvéreimmel. Mi sem hisszük, hogy ott nem volt semmi. Azt gondoljuk, hogy elhallgatták.

Egy alkalommal találtunk cserépmaradványokat és egy csontdarabot, de nem tudtuk bizonyosan hogy az emberi-e vagy sem..." (Rádi Jánosné kocséri lakos részéről a blognak megküldött adatközlés, 2023.)

-----------------------------------------------------

A Pálffy halom szomszédságában lévő pipacsmező, ami emlékeztethet akár a csatában kifolyt vérre is:

dji_0074.JPG

A Kocsér történetében felmerült két Pálffy néven kívül találtam egy további hadvezér Pálffyt is - illetve érdemes megemlíteni, hogy 1670. év körüli időszakot emleget a szájhagyomány a leírás szerint az ütközet idejéül, ami a felmerült Pálffyak életévei alapján nem illik a képbe - hogy milyen csata, vagy csaták lehettek itt, pontosan nem tudható. 

(A Pálffy család Magyarország híres arisztokrata családja, a 16.század 80-as éveitől a kiegyezésig a Habsburg dinasztia legjelentősebb támogatói. Szolgálataikért számos birtokot kaptak, elsősorban a Felvidék nyugati részein. A törökellenes harcok idején kiemelkedő szerepet játszottak a haza védelmében. - forrás:  wikipédia )

1. Pálffy Miklós hadvezér, gróf (1552-1600):

Halálát Vöröskő várába teszik, bár azt is hozzáfűzik, hogy halálának pontos körülményei nem ismertek.

"...1600. év április havában Mátyás főherceg, egy küszöbön álló erdélyi hadjárat terveinek megbeszélése végett, Bécsbe hívta, hirtelen megbetegedett, s onnan visszatérve, egy heti rosszullét után, Vöröskő várában 1600. évi április 23-án elhunyt.

Halálának közelebbi körülményeit nem ismerjük. Holttestét Vöröskőről Pozsonyba vitték, s nagy gyászpompával helyezték örök nyugalomra a társas káptalan templomában (koronázó templom), a Szent Márton oltár melletti új sírboltba..." (forrás: wikipédia)

***  Volt egy másik Pállfy Miklós is:

2. Pállfy Miklós nádor, hadvezér (1657-1732)

magyar császári tábornagy,  Magyar Királyság Nádora, a magyarországi török háborúk egyik jelentős hadvezére. Halála a leírások szerint Pozsonyban következett be.

3. Pálffy János gróf (1664-1751)

született: Vöröskő várában, császári tábornagy, Magyarország nádora, 1710-ben a felső-magyarországi hadak, majd az egész császári hadsereg főparancsnoka lett. Hadiszolgálatát a török elleni harcokban kezdte, többször is megsebesült. 86 éves korában halt meg, halálát Pozsonyba teszik.

Kocsér pusztulásának ideje 1596 - ennek alapján Pálffy Miklós (1552-1600) jöhet képbe:

"Pest-Solt megyék alispánjának 1597. július 28-án kelt hivatalos levele: ,,az tatárok Szent György napban feljövének ... és az egész föld elpusztula. Másodszor ismét aratáskor feljövének . . . hanem csak marada a három város Pest vármegyében, úgy mint Kecskemét, Cegléd, Kőrös ... a három városnak kívüle az egész Pest vármegye mind puszta.” (4)

Távlati kép a Koplaló halom felől a Pálffy halom irányába - ahol a szájhagyomány szerint a régi időkben az ütközet zajlott:

dji_0927_2.JPG

Kocsér határában, az egykori Kocsér pusztán, Pállfy névvel összefüggésbe hozható hadi eseményre vonatkozó adatokra valamelyik levéltár mélyén lehetne esetleg rábukkanni, vagy Antal József 1827-ben készült leírásaiba kellene belemélyedni, amit nem tudom, hol lehetne megtalálni.

A fenti nevekhez tartozó leírások alapján úgy gondolom, hogy a pontosan be nem azonosított, itt hadakozó Pálffynak legfeljebb csak a katonáit temethették a halomba, vagy már előzőleg is temettek oda esetleg valakiket (Czismas halom). A közeli, innen 1500 méterre lévő Koplaló halmon pedig labancok idejében (17-18.sz.) elfogott foglyok kínoztatásáról szól a rege, ahonnan ugye embercsontok is előkerültek.

3_katm.jpg

A Pálffy halom mellett egykor kis tó is volt, aminek a neve Csizmás-tó volt.

1863/1864:"...III. osztályú kaszáló, legelő oly helyeken fekszik, mely több ideig víz alatt áll, mint pl. a Pálffy-halma melletti lapos..." (4)

A Csizmás-tó és vizes terület a Pálffy halom mellett a második és harmadik katonai felmérés térképein (a tavat ezen kívül még az 1941-es katonai térkép is feltünteti):

2-3.jpg

A Pálffy halom közelében egyébként nagyon szép, szürke cserepeket is lehet találni.

Ennek a halomnak a pontos helyére nem mentem be, így nincsenek onnan közeli fényképeim.

Folytatása következik, két másik közeli helyről, maradva Kocsér pusztánál....

2023. január 05.

B.

További képek a Koplaló halomról

dji_0010_3.JPG

dji_0173_1.JPG

dji_0041_3.JPG

20210726_161638.jpg

20221026_154831.jpg

20221026_155125.jpg

dji_0934_2.JPG

A Koplaló halom melletti régi tanyahely, ami egy kis sziget a szántóföldben:

dji_0012_1.JPG

dji_0060_2.JPG

dji_0017_1.JPG

dji_0028_1.JPG

dji_0924.JPG

dji_0992_3.JPG

Téglával kirakott kút a fák között:

20210605_131529.jpg

Források:

(1) Pest Megyei Hírlap, 1977. május - Régészeti emlékek Kocséron, Dr. Balanyi Béla cikke

(2) sulinet.hu

(3) Kiskunság száz esztendő szakirodalmában (1731-1839) / szemelvények

(4) Antal Domokosné (szerk.): Kocsér története. Fejezetek a százéves község múltjából és jelenéből (Kocsér, 1977)

régi térképek: mapire

katonai légifotó: fentrol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr9218011484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása