Fót-Sikátorpuszta, középkori templomrom
2022. augusztus 31. írta: l.balays

Fót-Sikátorpuszta, középkori templomrom

Fót-Sikátorpuszta, középkori (Árpád-kori?) templomrom

A templomromot 2022 nyarán kibontották, elkezdték a régészeti feltárását, a romokat rejtő és óvó fákat kivágták. A hely a rövid videóban szereplő formájában már sosem lesz látható. (Az ásatást a Magyarságkutató Intézet kezdte meg.) Felvételek egyébként sem igazán találhatóak erről a helyről.

A falak tövénél - a ferdén álló fa mellett - észrevehető az a kincskereső gödör is, amit régen ismeretlenek ástak a romoknál.

A templomrom egy ipartelep mögött található a Rossztemplom-dűlőben, a középkori Sikátor, vagy Hartyán települések temploma lehetett.

Információk szerint az 1940-es években még álló falait a világháborúban szétlőtték.

Magyarország Első Katonai Felmérése (1782-1785) is jelöli a templomromot, az 1883-as kataszteri térképen pedig "Rosz templom"-ként van feltüntetve.

A Szent Márton templomrommal vélik azonosítani. Más források szerint a Szent Márton templomrom nem itt volt. (Erről majd később.)

(videófelvételek: 2020, 2021)

Régi felvételeim közül. (a videót fülessel érdemes hallgatni)

2022.08.31.

B.

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr8817920099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása