A "kilenc hadifogoly"** Albertirsa (1919)
2021. november 16. írta: l.balays

A "kilenc hadifogoly"** Albertirsa (1919)

- hadifoglyok kivégzése Irsán (Albertirsa) -

Mindössze egy forrásból tudtam meríteni, ugyanis további leírásokat nem találtam a történtekről, pedig régebben még emléktábla is volt a helyen.

Hónapokkal ezelőtt könyvben olvastam róla és mivel engem mindig megrendítenek az ilyen dolgok, a napokban elmentem és felkerestem az akkori események helyszínét.

A helyszín az akkori Irsa (azóta már Albertirsa), Kossuth Lajos u. 2. szám melletti útszakasz, ahol kilenc hadifoglyot végeztek ki és mészároltak le román katonák 1919. augusztus 02-án. 

"Irsa, Kossuth Lajos utca 2.
A
kis emlékliget mellett futó Köztársaság út túloldalán, az Irsay József-kúria régi kerítésénél volt a kivégzőhely." (1)

Utcakép: A Kossuth Lajos utca 2. szám előtti útszakasz - az egykori Irsay József-kúria (ma magánkézben lévő) épülete a képen jobbra, a kúria tornya őszi falevelek takarásában:

20211115_120545.jpg

Azóta a környék kissé megváltozott, a régi leírás a Kossuth Lajos utca 2. szám alatti kúriát és a kúria Köztársaság úti emlékligettel szemben lévő régi kerítését említi, szóval hozzávetőleg itt történhettek az események..

A kúria mellé azóta üzletsor épült, de ami biztosnak mondható, hogy a kúria mellett, valahol az utcasarkon volt a mészárlás.

"Kilenc hadifogoly fegyvertelen vöröskatonát itt mészároltak le a királyi román hadsereg katonái.

Mint ismeretes, Szolnoknál súlyos harcokat vívott a magyar vöröshadsereg a Tiszántúlról támadó, francia ágyúkkal és puskákkal fölszerelt román hadtestekkel. A nagy erővel támadó románoknak sikerült átkelni a folyón, a magyarok meghátráltak és menekültek. A gyalogszerrel futók nyomában lovas századok fogdosták őket össze a mezőkön és mesgyéken...." (1)

Az Irsay József-kúria egy régi képen, amelynek egykor fakerítése volt:

irsai_kuria.jpg

A Kossuth Lajos u. és Köztársaság utca sarok, szemben az Irsay József-kúria épülete mostanság, összehasonlításképpen az előző képpel - az eltelt időben már hozzáépítettek és nagyban változott a környék is:

20211115_120344_1.jpg

A kúria régi kerítése mellett lőtték le a kilenc hadifoglyot, 1919. augusztus 02-án, akik személye közül kettő ismeretlen maradt.

Hídvégi Lajos tanár adatgyűjtései alapján:

"Itt lőtték agyon őket. Szemtanúkkal beszéltem, akik látták a gyilkosságot, a földön fetrengő haldoklókat.

A kerítés tövében lelte halálát:

ABONYI TIVADAR, BLASKOVICS MIHÁLY, ILKOVICS GYÖRGY, KOCSIS MIHÁLY, KRAISEL KÁROLY és két ismeretlen, LÁNDZSÁK LAJOS, TOGYER ANTAL." (1)

A hozzávetőleges akkori helyszín a Köztársaság utca másik oldaláról fényképezve, a régi kúria épületét ebből az irányból már eltakarja az odaépült üzletsor:

20211115_120008.jpg

1959. márciusában emléktáblát helyeztek el megemlékezésül, ami egy időben az itt lévő valamikori fűszerbolt falára volt kihelyezve:

"VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK!
Ezen a helyen végeztette ki a burzsoázia 1919. augusztus 2-án a proletár haza védelmében részt vett vöröskatonákat
A dicsőséges Tanácsköztársaság 40-ik évfordulója alkalmából készítette Albertirsa dolgozó népe
1959. március 21-én

Az emléktábla a fűszerbolt falán van. Ez az épület az események után készült. Akkor bontották el a régi kerítést és állították alapjaira a betonból csináltat." (1)

Talán még vannak, akik emlékeznek erre az emléktáblára, vagy a régi fűszerboltra, aminek a falán az emléktábla volt. Kerestem a helyszínen, de emléktáblát csak egyet találtam, az közvetlenül a kúria bejárata mellett volt és az 1848-ra vonatkozott:

20211115_120134.jpg

A kivégzésre elhelyezett emléktáblát már nem találtam meg, csak az előzőt, amit az 1848-as honvédek tiszteletére helyeztek el. Érdekes, hogy ez az emléktábla is a régi kúriánál lett elhelyezve. 

A kivégzett kilenc hadifogoly közül egyikük túlélte a kivégzést:

"Akik tudják a tragédiát, tisztelettel lépkednek ezen a járdán.

Szerencsésen járt az egyik katona, aki a kivégzőhelyen föléledt, éppen arra járt az emberbarátságáról ismert Rózáné, segítségével elvánszorgott vele, gondozásba vették és a községet egészségesen hagyta el." (1)

Katonai légifotó 1965-ből - Az Irsay József-kúria és környéke, illetve a Kossuth Lajos u. és Köztársaság utca sarok, az egykori események helyszíne (a kúria épületét nyíllal jelöltem):

1965_4.jpg

(Zárójelben megjegyzés: Ha kilencen lelték halálukat a kerítés tövében a régi leírás szerint, akkor a katonák - ha egy megmenekült közülük - eredetileg tízen voltak? Vagy kilencen voltak, de akkor csak nyolcan haltak meg, ha egyikük túlélte... Mindenesetre a leírás szerint az emléktáblán hét név volt és ezen kívül még másik két ismeretlen áldozat.)

Biztosan vannak még, akik néhány fennmaradt kérdésre még választ tudnának adni:

- Hol volt a régi fűszerbolt, aminek falára az emléktábla ki volt helyezve?

- Mi lett az emléktábla sorsa?

- Ki lehetett "Rózáné", aki az egyik túlélőt segítette?

- Ki lehetett az a hadifogoly, aki túlélte a kivégzést és vajon mi lehetett a további sorsa..?

- Maradt e még fent egyéb régi elbeszélés a történtekről, vagyis a kivégzéssel kapcsolatban a fentieken kívül?

A kivégzés Albertirsán 1919. augusztus 02-án történt... 

Albertirsa, 1919. augusztus 04-e:

"A Vörös Hadsereg utolsó fegyveres alakulata, a Vörös Tengerész Dandár maradványa, 1919. augusztus 4-én este Albertirsánál letette a fegyvert egy Pest felől felvonult román lovashadosztály előtt." (2)

Szolgálati jegy, jelszavakkal (a kép forrása: Múzeumi Magazin 1969 (Budapest, 1969) / Cz. Nagyselyki Gabriella):

"A Vörös Hadsereg utolsó írása azon az egykori „császári és királyi” nyomtatványon, amelyet az Osztrák Nemzetközi Légió hozott magával Becsből, áprilisban. De ezeket a jelszókat már nem kérdezte soha senkitől senki..." (2)

jegy.jpg

A dobok már nem dübörögnek,
csak halk gyásszal peregnek.
A zászlók sírva meghajolnak,
s a szürke porba borulnak.." (2)

Most akár vége is lehetne a bejegyzésnek, de ha már szóba került, visszatérve a kivégzés helyszínén található Irsay József-kúria épületéhez, néhány mondat erejéig...

Az Irsay József-kúria

Az Irsayak első kúriáját a településen Irsay József emeltette a XIX. század elején, klasszicista stílusban.

"Az udvarház ötven évvel ezelőtt egy kis előkerttel, a Köztársaság útra nézve, zömök tornyával, sok ablakával kellemes látványt nyújtott. Kerítése téglalábazaton ritkás léc volt, tagoltan." (1) // - az előkert ezek szerint a mostani Árkád sor helyén volt. //

Egy előző kép a bejegyzésből, a kúria az említett téglalábazaton lévő ritkás léckerítéssel:

irsai_kuria.jpg

"A felszabadulás előtt közvetlen a kúria elé egy oda nem illő épületet emeltek, amely eltakarta és eltakarja ma is a régi kúriát. Magát a főépületet is erősen átalakították, ablakait kiszélesítették, és az udvari részen befalazták az oszlopos tornácát." (1)

Néhány régebbi kép a kúriáról:

airsa_2.jpg

- Kép forrása: www.sulinet.hu - 

Az Irsay József-kúria épülete 1989-ben:

1989.jpg

- kép forrása: Hídvégi Lajos: Pusztabokrok II - 

Manapság a kúria épülete,utcaképen:

20211115_120416.jpg

A fennmaradt szájhagyomány szerint a kúriába Bismarck, a későbbi vaskancellár is látogatást tett:

"A hagyomány szerint az Albertirsán állomásozó lovas században teljesített szolgálatot, és ebben a kúriában lakott Schwarzenberg herceg.

Egy alkalommal meglátogatta őt Bismarck, a későbbi vaskancellár, nyári idő volt és a kúria udvarán ültek, pihentek egy hársfa alatt. (Borovszky)

A vén hársfa ötven évvel ezelőtt még állt, dicsekedve mutogatta akkori gazdája." (1)

Katonai légifotó a kúria épületéről és udvaráról (1965) - vajon hol lehetett a vén hársfa az udvaron és rajta van e a légifotón..? 

1965_harsfa.jpg

Irsay József az irsai vendégfogadóját a sárospataki kollégiumra hagyta:

"A Cegléden lakó Irsay József nem ápolta a családi kapcsolatokat, amit a végrendelete néhány sora is bizonyít:

"Pál öcsémre nem hagyok semmit."... "Klára húgomra hagyom ingatlanaimat"... "A sárospataki kollégiumnak az 500,- forintot érő irsai vendégfogadót hagyom."... "Ezüstneműimet, jószágaimat gazdasszonyomra, Diószeghy Erzsébetre hagyom."

A XX. század utolsó éveiben Irsay József udvarháza tőszomszédságában építették fel az ún. "Árkádok" üzletházsort, ami az egykori "kastélyt" ma erősen takarja." (3)

Régi térképen az Irsay József puszta:

Az Irsay József puszta a Habsburg Birodalom harmadik katonai felmérésének térképén (1869-1887) - Albertirsa dél-keleti részén van feltüntetve (szerintem innen nyugati irányba elhúzódott - most Homokrész I. kerület):

hb3.jpg

(Részemről kb. 18-20 évvel ezelőtt jártam az akkoriban lakatlan egykori Irsay József-kúria udvarán, amikoris ott bűncselekmény történt, de már annyira nem emlékszem az udvarára sem...)

Talán Albertirsáról, vagy a környékéről akadnak olyanok, akik hozzászólásokkal, vagy ide kapcsolódó történetekkel ki tudnák egészíteni a bejegyzést...

(A kivégzéssel kapcsolatban más forrást nem találtam.)

2021.11.16.

B.

Kiegészítés 2021.11.18.

A bejegyzést követően üzenetet kaptam az albertirsai Major János úrtól, akinek megjegyzésével kiegészítem a bejegyzést:

Bismarck valóban járt Albertirsán, de nem Schwarzenberg hercegnél, hanem Hugo Alfred Adolf Fülöp Windisch-Graetz hercegnél volt látogatóban, de szó esik a hársfáról is:

"Bismarck nem látogathatta meg Schwarzenberget, mert ez akkor már halott volt.Hugo Alfred Adolf Fülöp Windisch-Graetz hercegnél volt látogatóban (1823. május 26., † 1904.) Felesége Luise, Mecklenburg-hercegnő (1824. május 18-án Ludwigslustban, † 1859 március 9-én Velencében) tagja volt a Mecklenburgi Nagyhercegháznak. 1849. október 20-án feleségül vette.

De erről maga Bismarck ír. Bismarck levele a feleségéhez, Johannához:

"Szolnok, den 27. Juni 1852.
A térképek közt fogsz Magyarországot ábrázolót is találni. Azon ráakadsz a Tisza folyóra, és ha Szegedtől felfelé indulva annak forrását keresed, reábukkansz Szolnokra. Tegnap Pestről vasúttal Alberti-Irsára utaztam, a hol W. herceg lakik, a ki M. hercegnőt vette nőül. Tiszteletemet tettem nála, hogy x-nek hírt adhassak hogylétéről.
A falu a Duna és a Tisza között elterülő Alföld szélén fekszik, melyet tréfából meg akarok nézni. Kíséret nélkül nem engedtek utazni, mert a vidéket lovas rablóbandák, a kiket itt „petyár”-oknak neveznek, veszedelmessé teszik.

A schönhauseniekhez hasonló hársfa árnyékában elköltve a bőséges reggelit, egy nagyon alacsony parasztszekérre szálltam fel, melynek ülése szalmazsák volt."

További adatok a kivégzett vöröskatonákhoz:

"A kivégzett vöröskatonákhoz csak annyit, hogy az irsai katolikus temetőben vannak a sírjaik. A bolt faláról az emléktáblát azért távolították el, mert egy hatalmas vörös csillag volt rajta. Úgy tudom, a katolikus temetőben is ott van/volt a vörös csillag." (Major János albertirsai lakos adatközlése 2021)

Köszönöm Major Jánosnak a küldött információkat. Valamikor majd elmegyek az albertirsai katolikus temetőbe és ha megtalálom a kivégzett vöröskatonák sírját, a sírhely fényképével később szintén kiegészítem a bejegyzést.

Kiegészítés 2021.11.20-án:

- az említett Rózánéhoz, aki a kivégzés egyetlen túlélőjét segítette - 

A bejegyzéshez fűződő nyilvános f.book hozzászólások közül:

Nagy Gábor, albertirsai lakos hozzászólása:

"Rozáné, Irsán bábaasszony volt. Dédunokája a feleségem. Rózánét tisztelték, szerették. Róla a helyi Baptista egyházban tudhatnak többet."

Kiegészítés 2021.12.05-én:

- a régi fűszerbolt és a kivégzettek sírhelye - 

Bálint László hozzászólása szerint:

"A keresett fűszerbolt Albertirsán az Irsay kúria előtti épületben volt a Kossuth utca és a Köztársaság út sarkán, a jelenlegi Árkád üzletsor helyén. Az 1965-ös légifelvételeken látszik is az épület. Megboldogult ifjú koromban Népbolt néven futott a hatvanas-hetvenes években.
A kivégzettek sírja az irsai katolikus temetőben a főbejárattól balra, a Temető utcai kerítés mellett található mintegy húsz-harminc méterre a temető sarkától."

Kiegészítés - 2021.12.08-án

A tegnapi napon Bálint László információi alapján kimentem az albertirsai temetőbe és megkerestem, valamint lefényképeztem a kivégzett hadifoglyok sírhelyét:

20211207_110535.jpg

20211207_110629.jpg

Források:

(1) Hídvégi Lajos: Pusztabokrok II

(2) Múzeumi Magazin 1969 (Budapest, 1969) - Cz. Nagyselyki Gabriella

(3) www.sulinet.h

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr3616756442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drag 2021.11.17. 17:14:49

Már éppen reklamálni szerettem volna a szerkesztőségben, hogy tessenek már' valami olvasnivalót közzétenni. :)

l.balays 2021.11.17. 19:22:03

@Drag:
Üdvözlöm Drag Úr. Az egyszemélyes szerkesztőség elfáradt, illetve gondjai vannak ezért tartalék energián van jelenleg. :)
Havi 3-4 alkalommal azért szerintem lesz olvasnivaló.
Egyébként azt vettem észre, a facebookos rövid posztok, amik mennek. Az emberek kevésbé szeretnek olvasni.
3-4 kép, rövid szöveggel, hosszasabb olvasgatáshoz, értelmezésekhez egyre kevésbé van már türelme az embereknek.
Köszönöm a kitartó érdeklődését Drag Úr. :)

Drag 2021.11.18. 09:30:45

@l.balays:
Sajnos én is azt látom, hogy egyre kisebb szöveges terjedelem, több kép kell az embereknek.
Én még a "régi iskolát" kedvelem, előbb elolvasok egy blogot, mint videót nézek.
Szerintem a heti egy(havi négy) írás is igen jó volna, ilyen minőségben.
Véleményem szerint, egy ilyen témakört, mint a romok, nem lenne érdemes 6 mondatban lezavarni, így sokkal jobban élvezhető, és felidézhető egy egy helyszín története.

l.balays 2021.11.18. 11:29:13

@Drag:
Lesz majd régi iskola is, de arra kb fél évet kell várnod. :)
Más témához fog kapcsolódni, de egy azóta már csk téglatörmelékekben megtalálható iskola benne lesz majd abban a bejegyzésben.
Olyasmi is akadt az iskolánál, amit sajnos bele sem írhatok majd..
De erről majd később valamikor...

Drag 2021.11.18. 15:42:21

A régi iskolát(oldschool) magamra értettem, miszerint jobban szeretek olvasni, mint videót nézni :)

Millerdraft 2021.11.18. 16:17:31

Ne hagyd abba a terjedelmesebb írásokat, hidd el jónéhányan élvezettel olvassuk!

l.balays 2021.11.18. 23:46:51

@Millerdraft:
Köszönöm, ha a képeket megnézitek, már az is valami. :)

l.balays 2021.11.18. 23:48:33

@Lobo Marunga:
Köszönöm Marunga úr a csatlakozását Millerdraft megjegyzéséhez.

Bálint László 2021.12.04. 10:07:12

A keresett fűszerbolt Albertirsán az Irsay kúria előtti épületben volt a Kossuth utca és a Köztársaság út sarkán, a jelenlegi Árkád üzletsor helyén. Az 1965-ös légifelvételeken látszik is az épület. Megboldogult ifjú koromban Népbolt néven futott a hatvanas-hetvenes években.
A kivégzettek sírja az irsai katolikus temetőben a főbejárattól balra, a Temető utcai kerítés mellett található mintegy húsz-harminc méterre a temető sarkától.

l.balays 2021.12.05. 15:00:20

@Bálint László:
Nagyon köszönöm!
Ha megengedi, a bejegyzés végére beemelem a hozzászólását.
A sírt pedig majd mindenképpen megnézem és szintén lefényképezem.
Még egyszer köszönöm.

Bálint László 2021.12.05. 15:41:54

Nyugodtan beilleszthető. A sírt kedden én is le tudom fényképezni, majd a facebookon keresztül eljuttatom.

l.balays 2021.12.05. 17:31:49

@Bálint László:
Köszönöm. Nekem fontos, hogy a kép - amennyiben van rá lehetőség - saját képem legyen, nekem így teljesedik ki a dolog, egyébként is szeretném megnézni.
De persze ettől függetlenül kitehetem plusz az Önét is, az információ egyébkén is Öntől származik. :)
süti beállítások módosítása