Kocséri templomrom
2021. február 28. írta: l.balays

Kocséri templomrom

- és úgy néz ki, régen temető volt egy mostani közpark helyén -

Régen volt már templomromról bejegyzésem, ebben a formában (és posztírás közben valamire rábukkantam...)

A kevésbé közismert kocséri templomrom azon templomromok egyike, amely ma is egy köztemetőben található és ami köré már évszázadok óta temetkeznek.

Aznap Százhalombattán voltam egy tanfolyamon és onnan hazafelé - még sötétedés előtt, délután - jutott eszembe, hogy megkeresem és megnézem.

A képen a XV. századi gótikus kocséri templomrom falmaradványa (mellette egy régi sírkővel):

kocser_temlomrom.jpg

Továbbra is egyik kedvencem a régi térképek nézegetése és olyan jó dolgokat lehet rajtuk találni.. az utóbbi időben pedig ezeken a térképeken talált helyek adják a posztjaim célpontjait.

Kocsérról és a templomromról, meg úgy általában..

"Jászapáti mezőváros pusztája volt Kocsér, Nagykőrös szomszédságában. A török hódoltság kezdetén épségben volt Kocsér falu. A török adóösszeírások viszonylag jelentős népességről tanúskodnak (1546-ban 57, 1562-ben 48. 1590-ben 41 családfőt regisztráltak)."

"Kocsér (a 16-17. századi forrásadatok Kocsir néven említik) is ebben az időszakban pusztult el, s lakossága elszéledt.  A helység puszta maradt a török hódoltság után is, Jászapáti váltotta magához az 1745. évi redemptió során." 

A kocséri templomrom Magyarország első katonai felmérésének térképén (1782-1785):

kocser_18_sz.jpg

Érdekes ez a piros kereszt a képen, ilyennel eddig még nem találkoztam. Minden bizonnyal ez jelölheti a templomromot, a mellette balra lévő kereszt pedig a temetőt, vagy egy feszületet, de ha valaki pontosan tudja, akkor kommentben megírhatná.. (Közben megtaláltam Szentkirály régi pusztatemplomát egy jelenlegi szántóföldön a térképen, amit hasonló módon jelöl a térkép, piros kereszttel.)

A térképen w.h. (Wirts haus) jelölés is van, vagyis kocsma is volt ebben az útkereszteződésben.

"A puszta benépesedése megkezdődött az állandó lakottságnak megfelelően. A halottakat is helyben temették, mégpedig a középkori templomrom körüli területen, az egykori cinteremben. "

"A 18. század utolsó negyedében fokozatosan megszűnt a cinterem temetkezésre történő használata. Sajátos módon azonban, a templom körüli temetkezést később is nyomon követhetjük, mégpedig a pusztákon. Egy-egy középkori templomrom körüli térség továbbra is temetkezés helyéül szolgált."

A Magyar Királyság második katonai felmérésének térképe (1819-1869), melyen "Kirchen Ruine"  felirattal jelölik a templomromot, a hagyományos templomrom jelöléssel ellentétben, valamint valóban kocsma, vagyis "wirts haus" volt a kereszteződésben, illetve egy bíróházat is jelöl a térkép:

jir2_819-869.jpg

A jászapáti tanács amikor 1826. április 8-án jelentést tett a Jász kerületnek a kocséri állapotokról, a temetkezésekről is szóltak: „Kotsér Pusztánn, mind állandóan, mind tsak nyáronn által lakóknak száma conscribáltatván, azon Jegyzés TS Dlis Kapitány Úrnak küldettessen meg olly alázatos jelentéssel, hogy jelessen az állandóann ott lakók 31 számmal vágynak, Nagy Kőrös Városa Parochiájához affiliálva lévén, azok a Lecticalis bért meg fizetik, Körösi Tiszt: Plebánus Úrnak, és ha, közülök valaki meg halálozik, az ilet Stolaris Taxának le fizetése mellett ott helybenn el temettetik." - jegyezték fel a város jegyzőkönyvében."'

Kocsérnak a fenti említés szerint 1826-ban 31 lakosa volt. Hát az nem valami sok...

"..a régi sírkövek tanúsága szerint a temető végleges helye itt alakult ki, napjainkban is ide temetkeznek a kocsériak."

A  templomrom megmaradt falmaradványa, körülötte temetővel, mostanság:

dji_0827.JPG

A harmadik katonai felmérés térképe (1869-1887). Ez a térkép a templomromot nem jelöli, a helyén kereszt látható (jobb oldali kereszt). A templom jel már az 1883-ban épült Szent István templomot jelöli..

kep_2021-02-27_153242.png

A Habsburg birodalmi kataszteri térkép (XIX.sz.) mondhatni tű pontos a mostanihoz viszonyítva, úgy látszik érdemes ennek alapján meghatározni egy helyet, feltéve ha fel van tüntetve rajta (körülötte kis kereszt jelölésekkel a temető is fel van tüntetve):

kataszter_19.jpg

Teljesen ugyan oda helyezi a templomromot, ahol a mostani térképen is látható és szintén fák veszik körbe a templomromot manapság is:

kata_atlatszo.jpg

Hasonlóan fás környezetben van most is, mint ahogyan azt a XIX. századi kataszteri térképen is jelölték:

20201008_174605.jpg

"A falu megszilárdulásának egyik legfőbb bizonyítéka a templomépítés. Kocséron nem a régi templomot építették újjá, hanem attól néhányszáz méterre északnyugatra építették fel 1883-ban az új, római katolikus templomot, melynek védszentjéül Szent Istvánt választották."

Az 1941-es katonai felmérés térképe. A bal oldali templom jel egy kis templomot jelölhet. A jobb oldali, a közepén ponttal a mostani Szent István templomot. A jobb oldali kereszt a mostani temetőt és a templomromunk helyét.. 

Igen, de van az út másik oldalán még egy kereszt.. akkor az út másik oldalán is volt temető? Ott most lakóövezet van, ahogy nézegetem a google térképet..

kocser_41.jpg

Itt most egy kis térkép elemzés jön, nagyon érdekesnek találom.. A felső kereszt helyén lakóövezet van most (szerintem). 

A google térkép a következő képen:

dd.jpg

A két templom és a templomrom a temetővel megvan. 

De a felső kereszt helyén mi van most? (nincs helyismeretem) Vagy mi lehetett...?

fff.jpg

Megnéztem a kataszteri térképet és úgy látom, oda tesz egy keresztet a térkép, ami feszület lehet... Megint egy rejtély.. 

A fehér körrel jelzett helyre egy katolikus temetőt jelöl meg a XIX.századi térkép és minden bizonnyal egy feszületet, vajon az most is ott van...?

Az utcák tökéletesen fedik egymást a két térképen,  nincsen elcsúszás.

Ott egy feszület jelzést látok, meg oda van mellé írva, hogy r.k.temető.. (most ezért már nem akarok elmenni Kocsérra) Ezek akkor most jelenleg is ott vannak? Szerintem nem.

zzzz.jpg

Szóval ez eléggé rejtélyes.. Beillesztem a térkép linkjét, ha valakinek van kedve elemezni és megnézni a kérdéses helyet. Én azt látom a google térképen, hogy ott most lakóházak vannak és egy tér.

Elméletileg a mostani Szent István téren ( a bekarikázott helyen ) úgy néz ki, hogy ott akkor egy feszület és egy temető lehetett... Mert minden stimmel, az utak is takarják egymást a térképeken.

ssss.jpg

(Észrevételeket hozzászólásban szívesen vennék)

Áhh... Holnap átmegyek Kocsérra és megnézem. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De most itt egyelőre térjünk vissza a templomromhoz (holnap reggel meg megyek Kocsérra..)

"Gyárfás 1869.: Az 1572-es regestrum adatai alapján a kiskun falunak egyháza volt."

"Chobot 1915.: „1699-ben a jászkún községek közt vették fel. Kőtemploma akkor még fönnállóit. III. Ferdinánd király Vadászi Pálnak adományozta, akitől a nagykőrösiek haszonbérelték."

"Genthon 1951.: Templomrom, a temetőben. " A hajó déli oldala két támpillérrel megtámasztott, alaktalan kövekből épült, falán gerendalyukkal."

A gerendalukak a templomrom megmaradt falában:

20201008_174743.jpg

"Káldy-Nagy 1977.: Balanyi Béla készített felmérést a templomról 1960-ban. Ez alapján a templom félköríves szentélyzáródású, hajója téglalap alakú. A hajó nyugati végének sarkain két 45 fokos szögben csatlakozó támpillér található, valamint a hajó és a szentély csatlakozásánál szintén támpillérrel megerősített."

A templomrom alaprajza:

rajz.jpg

"A templom falai között igen sok férfi-, női- és gyermekcsontot találtak, rendezetlenül, koporsó nélkül."

A templomrom megmaradt falmaradványa a körülötte lévő sírokkal, felülnézeti képen:

dji_0826.JPG

A templom falmaradványa:

20201008_181829.jpg

20201008_181706.jpg

A templom darázskőből, réti mészkőből épült (Kocsér településen "Köves gerincz" nevezete onnan ered, hogy kevéssé felhajtva róla a földet, darázskő találtatik alatta..)

20201008_174947.jpg

20201008_181746.jpg

Két újságcikk a téma kapcsán:

A Pest Megyei Hírlap, 1975. júniusi számából:

c1.jpg

c2.jpg

Még egy régi rérkép részlete, ahol "Rud" - vagyis rudera - rövidítéssel van a templomrom (bekarikáztam):
Pest-Pilis-Solt vármegye, a Jászság és a Kunság térképe (1793) Balla Antal, Hieronymus Benedicti
ball.jpg

Egy utolsó, távolabbi kép a templomrom megmaradt faláról:

dji_0829.JPG

Ha valaki erre jár és érdekli az ilyesmi, érdemes bemenni a temetőbe és megnézni.

Kocsér történetének adatai közül:

Palugyai, 1854:  

"E pusztán is látszanak egy régi templomnak maradványai, szinte azt tanusitók: miszerint a hajdan létezhetett Kocsér helységet is a többi e környeken létezett helységekkel egyetemben a háborús idők pusztiták el. - A pusztának keleti táján létezik az úgynevezett Pálffy halma, s ezen halomtól vezetett hosszú árkolások, mellyek felől a nép-rege azt örökiti: mintha azokba az itten 1670-ik év táján tartott véres ütközetben elhullottaknak tetemeik temetettek volna el. Nem lehetetlen: hogy Kocsér helysége is ugyan ekkor lön elpusztitva.”

Horváth Péter 1801-ben feljegyzi:

„Egy ősi egyháznak a romjai még ma is láthatók. Innen nem messze van a mezőváros vendégfogadója. Ezen a pusztán nevezetes a Pálfihalmának nevezett dombocska, amely körül más, kisebb halmok láthatók annak jeléül,
hogy egykor itt az ellenséggel ütközet volt, és a megölteknek holttetemeiből emelték ezeket a halmokat.”

"Puszta templom,

"nevezetes érdekességű rom, azon története van, hogy a templomot a magyarok gyújtották fel, miután a törököt kiverő németek őket módfelett sarczolták, egyébkint a Váczi főtiszt. Káptalan, melynek alatta állt, e nevezetességröl bővebb felvilágosítást nyujthatna." 

 

2021.02.27.

B.

Kiegészítés 2021.02.28-án

Azóta már másnap van. Ma elmentem Kocsérra: 20210228_093328.jpg

Szóval ma elmentem Kocsérra megnézni mi van most a kérdéses helyen..

Emlékeztetőnek a térkép részletek:

rrrr.jpg

2_2.jpg

ttttt.jpg

Ezt a területet néztem meg:

3_3.jpg

Fényképek 2021.02.28-án:

A Szent István téren - ahol a régi térkép "r.k.temetőt" és minden bizonnyal egy feszületet jelölt - most nyoma sincs sem feszületnek, sem temetőnek, de még csak utalásnak sem, mi lehetett itt egykor:

20210228_092025.jpg

Ez a házak mögötti kertes terület, nagyjából itt is temető lehetett valahol régen az 1800-as években a térkép alapján:

20210228_091955.jpg

 Illetve lefényképeztem megint a templomromot távolról ( a kép közepén a dombon  fák takarásában):

20210228_093010.jpg

 Kérdések amik maradtak:

1. A Református Leányegyházközség temploma mikor épült? Azonos lehet-e az 1941-es térképen megjelölt bal oldali templommal? (bekarikázva) (valószínűleg egyébkén igen)

masik.jpg

A református templom:

20210228_091548.jpg

2. Az említett pusztatemplom hol lehetett?

"Puszta templom, nevezetes érdekességű rom, azon története van, hogy a templomot a magyarok gyújtották fel, miután a törököt kiverő németek őket mód felett sarczolták, egyébkint a Váczi főtiszt. Káptalan, melynek alatta állt, e nevezetességröl bővebb felvilágosítást nyujthatna." 

Blog: a pusztatemplom ugyan az a templom, ami a temetőben van

 

Források:

-Tari Edit: Pest megye középkori templomai

-Kocsér Örökségvédelmi Hatástanulmány

-Novák László: Temetkezési helyek és építményeik az Alföldön

-térképek: mapire

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr4916442320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irénke Kaszáné 2021.03.01. 17:06:50

Üdvözlöm!
Örömmel olvastam a kocséri templomrom történetére felfűzött írását! Különösen tetszik a sok térképészeti forrás bemutatása, melyek közül egyikhez-másikhoz már volt szerencsém, de némelyik teljesen új volt számomra.
Helyben lakom, és évek óta forgatom a helytörténeti dokumentumokat, melyek közül Antal Domokosné - Kocsér története című kötetében az összes jelentős eseményről olvashatunk.
A kötet komoly levéltári kutatások alapján készült a község fennálásának 100. évfordulójára.
Abban az áll, hogy 1896-ban szervezték meg Kocséron a református leányegyházat, majd 1901-ben, V.Faragó Ambrus által adományozott telekre épült fel a református imaház, és iskola. A mai református templom.

A mai Szent István téren jelölt kérdéses helyen állt anno a falu első kőkeresztje, és az a terület volt egykor a falu temetője. A keresztet a 70-es években bontották el mert erősen leromlott az állapota. A temetőt pedig felszámolták, a terület viszont ma is az egyházé.
Amit a források pusztatemplomnak emlegetnek Kocséron, az az a templom, aminek romjai ma a temetőben állnak.

Remélem segítettem!
Üdvözlettel:
Kaszáné Irénke

l.balays 2021.03.01. 17:27:39

@Irénke Kaszáné:
Köszönöm szépen a hozzászólását.

Szeretem a térképeket tanulmányozgatni, annak kapcsán, ahol éppen jártam. Talán másnak ez idegesítő lehet, jövök itt mindig a térképekkel.. :)

Nem környékbeli vagyok, a templomromnál tavaly voltam. Mikor irtam a bejegyzést, akkor találkoztam a sok sok érdekes hellyel a leírásokban, Kocsér és környékén.

Akkor tulajdonképpen minden megtudtunk, ami eddig kétséges volt, köszönöm szépen. :)

Mindenképpen nagyon érdekesnek találom az ilyesmit, megérte elmenni másodszor is, mert így össze tudom kapcsolni, milyen lehetett régen és milyen most..

Inkább a helyi és környékbeli lakosokat érdekelheti inkább, amiről szó volt, idegeneket talán nem annyira, de engem mindenképpen, mindig nagyon érdekel a hely, ahol éppen járok.

Hátha kedvet kapnak majd és elmennek néhányan megnézni, személy szerint engem nagyon megfognak az ilyen múltbéli épületek és a hozzájuk kapcsolódó események...

Köszönöm még egyszer a hozzászólását és hogy kiegészítette a hiányosságokat.

L.B.

Lobo Marunga 2021.03.01. 17:29:14

Tari Edit: Árpád-kori templomok Cegléd környékén c. könyvét ha sikerül valahol megszerezned, rengeteg kiváló információt találsz benne. Nekem sajnos nincs meg, de egyszer végigolvastam, emlékem szerint mintha a kocsériról is lenne benne szó. De ha nem, sok másik érdekes helyről igen.

Lars Porsenna 2021.03.02. 10:01:21

A Pálfy- halmot sajnos elhordták. Helyén csak enyhe emelkedés maradt. Pedig régészeti lelőhely volt, szarmata és bronzkori kerámiát lehet találni a környezetében.

Bátor Mária 2021.03.02. 16:12:59

Nagyon érdekes a fejtegetése. Valóban temető volt a mai Szent István téren. A dédnagyapám Bátor Miklós a templom mellett van eltemetve, első felesége Ádám Teréz az említett temetőben. Sokáig állt ott egy kereszt.

l.balays 2021.03.02. 21:58:42

@Lars Porsenna:
ide csak a templomrom miatt mentem, azt megnézni, nem járok egyáltalán ezen a környéken..

l.balays 2021.03.02. 21:59:43

@Bátor Mária:
csak a térképen láttam meg véletlenül, egyébként szóba sem hoztam volna, de utána már kezdett érdekelni..

Lobo Marunga 2021.03.04. 08:17:02

A halmoknak errefelé (is) nagy jelentősége van. Ez a környék már messzebb van a Tiszától, komolyabb vízfolyás nem nagyon van. Ezek a halmok tájékozódási pontok voltak, korábban pedig ezeken, ezek körül alakultak ki az első települések. Nagyon sok közülük régészeti lelőhely, emiatt és a jelentőségük miatt mindnek van története. Ezek az Alföld "hegyei".

l.balays 2021.03.04. 12:41:49

@Lobo Marunga:
Nagyon klassz. Egyre tájékozottabb leszek, mióta irkálom a bejegyzéseket, fogalmam sem volt eddig sok mindenről, ami most már támpontokat adhat, meg új érdeklődési köröket nyitott meg.

l.balays 2021.03.04. 12:45:41

@Bátor Mária:
Köszönöm és megtisztelt, hogy elolvasta a bejegyzésem.
süti beállítások módosítása