Csurgai száraz fája
2024. július 27. írta: l.balays

Csurgai száraz fája

Cegléd egyik régi térképe érdekes módon egy kiszáradt fát jelöl.

Az említett fa a Csurgai névhez kötődik, amely neves család - leírások szerinti - őse az 1720-as évek körül költözhetett Ceglédre és amely családnévről dűlőrészt van elnevezve napjainkban is.

"Csurgai száraz fája" Cegléd XIX. századi térképén:

csurgai_faja_321_nagy.jpg

A szóban forgó fa viszont nem a Csurgai-dűlőben, hanem onnan majd 1 km-re, a Nagy-széknél volt. Napjainkra ez a fa nincsen már, a száraz fa és története elveszett a múlt homályában.

Megpróbáltam beazonosítani ennek a réges-régi fának a valamikori helyét, valamint megkerestem és ellátogattam a Csurgai tanya egykori helyére.

Csurgai - régi térképen is jelölt - egykori száraz fája a Nagy-szék melletti csatorna partján, hozzávetőleg ezen a helyen állhatott - nagyjából a képen látható fehér folt mellett:

dji_0763b.JPG

(Mivel vizes időben jártam erre és útközben még az autóm is tönkrement egy betontuskó miatt, így elment a kedvem közvetlenül a fa helyéhez odamenni, ezért csak a távoli képek.)

Térképek összevetése:

fa_mont.jpg

Vajon miért jelölhették a térképen ezt a fát? Erre vonatkozó adatokat nem találtam, ezért csak feltételezésekbe lehet, illetve tudok bocsátkozni. 

Az egyik lehetőség, hogy a fa Csurgai Mihály birtokának nyugati határjele, határfa, vagy egy jelfa lehetett.

A térképolvasás kézikönyvéből:

zzz_8.jpg

A fa ugyan elszáradt, de azt továbbra is meghagyták és térképen jelölni is fontosnak tartották.

A Csurgai Mihály birtok a régi térképek szerint a Száraz-fától keletre terült.

A Száraz-fa egykori helye nyári időszakban - nem firkáltam össze a képet, de a fa helyét az előzmények alapján ki lehet következtetni:

dji_0898_2.JPG

1965. évi katonai légifotó a területről, ahol egykor Csurgai száraz fája állott - a fa valamikor hozzávetőleges helyét X-el jelöltem:

1965_zzz.jpg

A régi térképen feltüntetett Száraz-fa  - amely életében még zölden pompázhatott - lehetett még esetleg vadászhely, pihenőhely, emlékfa, de ha egy kis misztikumot is szeretnénk belevinni, még az is felmerülhet, hogy a fánál elástak, eltemettek, vagy elrejtettek valamit és a fa jelölte a helyet.

Addig semmit nem lehet kizárni, amíg nem győződtünk meg az ellenkezőjéről, bármennyire hihetetlennek tűnik is.

Csurgai egykori fájának helyét erre a helyre feltételezem:

dji_0749b.JPG

A Csurgai család gazdasági feljegyzései:

"...A ceglédi Kossuth Múzeum másolatban és eredetiben - jobb, és mindegyikükre egyformán alkalmazható elnevezés híján - „gazdasági feljegyzések" címen tart nyilván néhány helybeli gazda által XIX. században vezetett naplót.

Ez az általánosító és részben önkényes elnevezés igen vegyes tartalmú iratanyagot takar, hiszen ugyanúgy tartalmaz a családi eseményekre - születésre, házasságra, halálesetre - vonatkozó bejegyzéseket, mint a járványokra, természeti csapásokra és az ezekkel kapcsolatos, a terméseredményekkel összefüggésbe hozható, megörökítésre méltónak ítélt sorokat is.

...A Csurgai-feljegyzéseket tartalmazó dokumentum eredetileg az 1810-es évek elején Gombáról származott Karsai István tulajdonában volt..."

Forrás - Máté Bertalan (Kossuth Múzeum, Cegléd) - Adatok a ceglédi nagygazda alkalmazottak javadalmazási viszonyaihoz a XIX. században.

A napló legkorábbi adatai: 

"...A Csurgai-féle gazdasági feljegyzések legkorábbi adatai család Ferenc nevű ősétől származtathatók.

Ő jegyezte be, hogy 1786-ban született és 1806-ban kötött házasságot..."

Forrás - Máté Bertalan (Kossuth Múzeum, Cegléd) - Adatok a ceglédi nagygazda alkalmazottak javadalmazási viszonyaihoz a XIX. században. 

A Csurgai tanya a XIX. századi térképen Cegléd külterületén - a tanya udvarán A-betű jelölés(?) - az épületek felett szérűskert:

csurgai_tanya_btk.jpg

**A rendelkezésre álló adatok alapján Csurgai Mihály tanyája egykor ezen a helyen volt, vagy lehetett, így ezt a helyet a blog a bejegyzésben Csurgai tanyaként kezeli.**

(Egyébiránt már a második katonai felmérés térképe is feltüntet tanyát ezen a helyen, továbbá a kataszteri térkép a tanyához tartozó kutat is jelöl...stb.)

Az egykori Csurgai-tanya hozzávetőleges helye távlati képen:

dji_08132b.JPG

1965-ben a Csurgai-tanya épületei katonai légifotón - a főépületet érdemes jobban megnézni, akár egy mézeskalács házikó:

tanya_ep_1965.jpg

Ahol a neves személy tanyája állt, manapság tarló és kietlen pusztaság:

img_20240727_144414.jpg

A helyszínen tégla és egyéb anyagmaradványok jelzik az egykor itt lévő épületek nyomait:

img_20240727_144421.jpg

A valamikori Csurgai tanyánál:

kettos_t.jpg

Az egykori Csurgai-tanya helye és környéke madártávlatból (a két csatorna között):

dji_0795.JPG

A  Csurgai-tanyától észak-keletre, kb. 500 méterre szintén volt egy tanya, amely feltehetően egy kisebb, másik Csurgai-tanya lehetett:

csurgai_mihaly_felso_tanya.jpg

Ide kapcsolódó egyéb adatok:

A két Csurgai Mihály sírja a ceglédi református Öregtemetőben található.

Csurgai száraz fájának közelében, attól ~550 méterre a csatorna kanyarulatának partján már a XIX. században is volt egy gátőrház, amelynek azóta hűlt helye.

Csurgai száraz fája a nagyobb Csurgai (alsó) tanyától 1,5 km. távolságra volt.

A két Csurgai birtokon lévő tanya közti távolság 450 m., köztük egy régi vízjárás húzódott.

A Csurgai (alsó) tanya felett 100 m-re a csatorna partján a kataszteri térkép egy kutat tüntet fel, amely kút vélhetően a tanyához tartozhatott (sajnos a kút helyét nem néztem meg).

Úgy gondolom, a régi térképen feltüntetett Csurgai száraz fája, annak beazonosított helye fontos adat lehet a Csurgai család múltjával kapcsolatban.

A szóban forgó fa és annak története tudomásom szerint ismeretlen.

2024.07.26.

B.

Két egyéb fa (határfa) Cegléd környékén, a még régebbi időkből:

Nyársapát és Cegléd határán:

"..A határfákat kivágták, ahogyan a Cegléd-nyársapáti határon Nyárasapáthy György 1467-ben tette, s az évszázados ikertölgyfából kaput ácsoltatott udvarháza elé..." 

- Hídvégi

Cegléd nyugati határán, Ceglédbercelnél szintén volt egy nevezetes fa - mint határjel - aminek neve Farkasakasztókörtvély volt, amely fát még Cegléd 1750. évi térképe is feltünteti. 

A Farkasakasztó vadkörtefát kivágták, helyére határjelnek (sírhely) egy Császár nevű öngyilkos tetemét temették:

1760 - tanúvallomások, Cegléd:

"Hanem a Farkas akasztó körtvél fát tudja bizonyossan, hogy igaz választó határ jel légyen, mert midőn Császár nevű Czeglédi Ember magát fel akasztván oda temettetett a határ helére, a mint olyak temettetni szoktak, akkor Czegléden lakott, és annak holt testét ugyan e' fatens sógora Szőke István istrázsálta."

- Hídvégi

További képek, térképek, egyéb:

Tkp. 1880 - Csurgai száraz fája:

fa_kicsi.jpg

- "eladva Csurgai Mihálynak" - térkép részlet 1895-ből:

1895tkppp.jpg

A Csurgai tanya helyén:

img_20240727_144322_1.jpg

A tanya helye 1992-ben készült katonai légifotón - a tanyát ekkorra már elbontották:

1992_tany.jpg

A Csurgai tanya 1965-ben - a csatorna partjánál még talán ott a kút is:

tany_1965_nagy.jpg

Csurgai száraz fájának helye műholdképen - az egykori fa hozzávetőleges helyét fehér virágszirommal jelöltem:

muholdb.jpg

Források:
régi térképek: mapire, hungaricana
katonai légifotók: fentrol.hu
Máté Bertalan (Kossuth Múzeum, Cegléd) - Adatok a ceglédi nagygazda alkalmazottak javadalmazási viszonyaihoz a XIX. században.

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr1118421613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása