Csabdi templomrom - egy elveszett múltú templom romjai
2020. november 29. írta: l.balays

Csabdi templomrom - egy elveszett múltú templom romjai

CSABDI TEMPLOMROM

A Csabdi templomromnál 2020.07.20-án jártam. Ide ugyanezen a napon egy másik, közeli templomromtól érkeztem, de arról majd később..

Ez a templomrom Fejér megyében, közvetlenül Csabdi település mellett található, múltja szinte teljesen ismeretlen.

Kicsit gondban vagyok a borítóképpel, mert az előző posztomhoz is egy teljesen másikat akartam és egy olyan kép lett a borítón, amin az autóm volt. Azt vettem észre, talán az első feltöltött kép az, amit borítóképnek beemel, így ezt a képet teszem előre:

(a képen Csabdi település és a Csabdi templomrom)

dji_0415.jpg

 Egy ilyen képen én biztosan megkeresném és szívesen viszontlátnám, hol lakom. :)

A Csabdi templomrom a település szélén található és nem sok adat maradt fent róla, így eléggé titokzatos a múltja. Csabdi település régi középkori neve "Chapol" volt, a települést 1274-ben említi először oklevél, de a templomra vonatkozó adat a későbbiekben nem igazán fordul elő az írásos emlékekben.

A hozzáférhető régészeti adatbázis szerint 1969-ben voltak ásatások a templomromnál, 2000-ben pedig légi fényképezés.

A templomromot egy kis park veszi körül, padok is vannak, amikor ott voltam, családok is voltak, gyerekekkel.

Ezen a képen balra pont a fák takarásban van a pados rész, ahol többen is üldögéltek:

dji_0419.jpg

A templomrom feltárása során semmiféle korhatározó faragott kő, vagy műrészlet nem került elő, csak régi képek és rajzok adnak tájékoztatást a templom korábbi kinézetéről, a korábbi képek némelyikén láthatóak még a torony román ikerablakai. A templom építését a XIII. századra feltételezik. Felvetődik korabeli szerzetesrendek ( a benczés és premontrei) építkezésben való szerepe is a templommal kapcsoltban.

"Egy Zsigmond-kori pénzen kívül az egyetlen lelet a szentélyben talált 13. századi 5 cm nagyságú aranyozott bronz korpusz. A korpusz a szentély belső északi fala mellől került elő. Az alakocska egyenes tartásban, magasra emelt fejjel ábrázolja a rövid szakállú, alacsony, négy alig érzékelhető kiálló taggal díszített koronájú Megváltót."

"A templomot egy kőfal előtt húzódó árok vette körül, amely egyben a temetőt is övezte, nagyjából köralakban, amelynek átlagos átmérője 36 m. Ennek közepén helyezkedett el a templom."

Persze lefényképeztem felülnézetből is amikor ott voltam, feltételezem nem véletlenül nincsen fű bizonyos helyeken a templomrom körül:

dji_0423.jpg

A templom a XVI. századig állt, akkor – feltehetően a török pusztítás következtében – elhagyatottá vált és ezt követően rommá lett.

Felülnézeti kép alacsonyabbról:

dji_0422.jpg

A templomromhoz a Szabadság utcából sétáltam fel egy kis földes bekötőúton, kb. 150 métert.

Mivel a padoknál ültek, leültem a füves részen és csak úgy elvoltam, amíg két kisgyerek a romok között mászkált.

Ebből a helyből is áradt a nyugalom.

A templomrom közelről: (rendezvényeket is szoktak itt tartani, pl tábortűz gyújtásról, szabadtéri színházról is olvastam)

20200720_155042.jpgOttjártamkor a templomrom falainak maradványai: (a templomrom első helyreállítása 1973-74-ben történt, majd 2000-ben a millennium tiszteletére újra renoválták)

20200720_155317.jpgA templomrom tornyából ami megmaradt ( az ilyeneket nagyon szeretem):

20200720_155350.jpgIgazából én is csak a látványt tudom valamennyire átadni, egy ilyen csendes helyen nem sok kalandra lehet számítani :)

A toronymaradvány a másik oldalról:

dji_0427.jpg

Kép egy kicsit magasabbról:dji_0425.jpg

Közben találtam egy oldalt, ahol Csabdi temploma, vagyis a templomrom régi képeken látható, a bejegyzés végére az oldalt mindenképpen belinkelem.

A templom múltjából nem sok maradt, szinte semmi. A templomrom körül temető volt, amit a XVIII. században is még használtak és a XIX. század elején is temetkeztek még ide. Ép állapotában kettő tornya volt.

Csabdi településről néhány szóban:

Csabdi település a történelméből - a templomrommal szemben - számos különlegességet tudhatunk meg.

A település közvetlen környékén az őskorban a vértesszőlősi, közel félmillió éves ú.n. előember jelzi a legkorábbi emberi élet. A vadászatból és gyűjtögetésből élő vértesszőlősi előemberek kb. 20 km-re éltek innen.

Csabdi határában kőbalta darabot találtak, kőeszközöket, csontgyöngyöket, 2000 éve pedig egy kelta törzs szállta meg a területet, akik Csabdi területén is éltek egy ideig.

Régészeti adatok szerint valószínűnek látszik, hogy a római korban, és közvetlenül előtte kisebb település volt az út mellett.  

"A legfontosabb római kori lelet egy katonai elbocsátó okmány, ún. diploma Csabdiról,amelyet 1944 augusztusában Mészáros János és Török László földjén találtak, s amelyet nemsokára a Magyar Nemzeti Múzeum szerzett meg. Sajnos, a vele együtt előkerült kerámiát a megtaláló nem vette figyelembe, később szét is törték, és így elkallódott. A megtaláló elmondása szerint a két bronzlap vékony rézsodronnyal volt összekötve, és egy edénybe elhelyezve. Csontok nem kerültek elő, s a környéken inkább csak épületnyomokról beszéltek a gazdálkodók. Ez az eddig ismeretlen római telephely már ezzel az egy leletével is komoly hadtörténeti adatokat szolgáltat a Kr. u. 146. évre, és ezzel kapcsolatban kiegészítést ad Pannónia katonai vonatkozásaira.

A diplomának mind a két lapja megvan: az egyik teljesen, a szélén jelentéktelen sérülésekkel, míg a másik lapnak két sarka hiányzik."

Csabdi falujának világháborús története is érdekfeszítő, de annyira nem akarok elkanyarodni.

Csabdi régi fényképeken, a legrégebbi fénykép 1899-ből, érdemes szerintem összehasonlítani a képek alapján a mai állapottal: Csabdi templomrom régi fotók

Még egy fénykép, szerintem tündéri kis hely:20200720_155140.jpg

Geoláda is van a helyen, geoládákat még soha nem kerestem és nem is láttam még, lehet egyszer megpróbálkozok azzal is. 

Mit is mondjak zárásképpen.. Érdemes ide ellátogatni.

Egy félig meddig kép rólam is, a templomromnál, ezt akkor magamnak csináltam emlékül.  -nagyon remélem, hogy véletlenül sem ezt teszi fel borítóképnek, mert egy másik kép van beállítva 

aa.jpg

(a történeti források főleg a wikipédiából)

2020.11.29.

Balays

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr716305318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildikó Polecsákné Papp 2021.03.02. 23:47:21

Kedves Balays! Nagyon élvezetesnek találom írásaidat! Ha felénk tévednél (Somogyvámos) szívesen kalauzollak az itt található (és esetleg a környékbeli -Somogyvár, Buzsák, Hács, B.boglár, B.lelle-Rádpuszta, Lengyeltóti)Árpád-kori romoknál. Fb-n keress a nevemre, ha érdekel. Üdvözlettel: Ildikó
süti beállítások módosítása