Csak egy cseréppipa töredék
2024. augusztus 07. írta: l.balays

Csak egy cseréppipa töredék

A bejegyzésben szereplő cseréppipa töredéke Cegléd külterületén került elő.

Érdekesnek találtam és érdemesnek gondoltam megemlékezni róla, mivel nem sűrűn találkozik ilyesmivel az ember egy hátizsákos kirándulás során.

A cseréppipa darabját út közben találtam egy napraforgós szélénél. Nem lehetett nem észrevenni, mivel még portól megfakultan is színesen világított a földes tarlóban, ahol mint később kiderült, régen pont egy tanya állt.

A kerámia közvetlenül a megtalálást követően:

img_20240803_152519b.jpg

Mivel a pipa, amihez a darab tartozott, konkrét személyhez és talán egyedüli használóhoz köthető, továbbá ennek kapcsán a megtalálási hely is informatív, ezért a pipadarabot saját szemszögemből tekintve különlegesnek tartom (mikor, ki használhatta a pipát, hol vásárolta, milyen helyeken fordulhatott meg a tárgy, hol árusíthatták...stb.)

img_20240803_152510.jpg

A későbbiekben rövid kutakodást követően sikerült azonosítani a cserepet, amelyről kiderült, hogy vélhetően egy XIX. századi, mesterjeggyel ellátott  "Hönig" féle cseréppipa maradványa, vagy hamisítványa, de bízzunk benne, hogy eredeti (kép: felületes megtisztítást követően) - nagyítóval is megnéztem, a felirata M.HONIG:

img_20240803_194817bzzzzzzzzz.jpg

Azonosítás:

M.HONIG mesterjeggyel és felirattal ellátott, hasonló cseréppipa darabja:

eee_3.jpg

- kép forrása: mek.oszk.hu, Dr. Nagy Zoltán -

M.HONIG és Schemnitz felirat és mesterjegy a Ceglédnél talált pipatöredéken (a virágpecsét kissé másmilyennek tűnik):

eeeeeeew.jpg

Michael Hönig névbélyegzőjével ellátott pipa

"...Ez a klasszikus, méltóságteljes forma elsősorban a városi polgárság körében vált népszerűvé.

Nem a hivalkodó, de a józan, előretekintő polgáré:

„midőn te, vagy közületek egyik és másik, selyemmel kivarrott sallangós dohányzacskót és ezüst kupaku taj-pipát vesz, én akkor puszta dohányzacskóval és selymeczi cseréppipával is be érem”

- írja a Hasznos Mulatságok 1834-ben...."

- forrás: Magyar Nemzeti Múzeum, mnm.hu

A ceglédi töredéken lévő felirat és mesterjegy közeli fényképe:

felirat.jpg

Később utánanéztem a helynek, hol is hevert ez a különös cseréptöredék, de előbb néhány szót, minek a darabja is lehet ez valójában.

Rövid leírás a Hönig féle pipákról, melyekből leírás szerint még az amerikai hadsereg is rendelt:

"...A második jelentős selmecbányai pipaműhely a 19. század első negyedében a Hönig család műhelye volt.

A műhelyt Anton Hönig alapította, majd Michael Hönig, özvegye és legkisebb fia.

Még a kiválóan égetett pipák is népszerűek voltak a lakosság minden rétegében, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.

Nagy népszerűségét bizonyítja például, hogy még az amerikai hadsereg is megrendelte.

A termékek 1846-ban a III. pesti regionális ipari kiállításon, 1873-ban pedig a bécsi világkiállításon kaptak fontos díjat.

A két alapváltozat - téglabarna és fekete - mellett márványozott is készült.

A műhely az A. HONIG, M. HÖNIG SCHEMNITZ, körtű férfi mellszobrával, kör alakú rozetta, M. HÖNIG SOHNSCHEMNITZ, családi címer, Selmecbánya HÖNIGmen M. és HÖNIG SCHEMNITZ M. megnevezéseket használta. ..."

- forrás: lovecpokladu weboldal // Fajka

A ceglédi pipadarab:

catshhh.jpg

A Magyar Nemzeti Múzeum honlapján fellelhető adatok alapján a Múzeumkert rekonstrukciója során került elő több ládányi cseréptöredék, amelyben két maréknyi cseréppipa is napvilágra került - amely azon leletek koruk alapján a múzeum építésének idején kerültek a kert földjébe:

"...A Múzeumkert rekonstrukciója során több ládányi cseréptöredék mellett két maréknyi cseréppipa is napvilágra került

A legelterjedtebb, legnépszerűbb formát, mely a XIX. század hatalmas termelése miatt máig a leggyakrabban előkerülő pipa a Magyar Királyság területén, minden jel szerint Hönig Mihály, vagy inkább Michael Hönig alkotta meg.

A fej alját fésűskagyló (Pecten) forma alkotja, a kémény magas, nyolcszögletes hasáb.

A pipa felszíne külön kezelés eredményeként márványozott vagy pettyegetett lett, ez is előnyösen különböztette meg a többi vetélytárs termékeitől: a debreceni pipakészítők nyers, kissé fakó cserépszínű áruitól vagy a lassan erejét vesztő podrecsányi gyár fekete gyártmányaitól.

A pipákat a kor divatja szerint „meg is patkolták”: a piparezezők mestersége volt, hogy a kéményre fel-lehajtható rézkupakot készítsenek, mely amellett, hogy fokozta a tetszetős külsőt, a pipát zsebre vágva főképp a piszkolás ellen védett (az áttört kupakok természetesen nem).

A nyak végét (a nyakgyűrűt) szintén rézborítással díszítették, erősítették 

Nem csoda, hogy a Múzeumkertben előkerült pipák közül három is viseli Hönig Mihály pecsétlőjét, eképpen: M.HONIG / SCHEMNITZ.

Ebből kiolvashatóan Hönig mester selmecbányai volt.

Mint polgártársai többsége, fiatalon bányászként dolgozott. Legkésőbb 1802-től azonban pipakészítéssel kezdett foglalkozni, leginkább az Ahnert fivérek hatására, akik az első, s egyben művészi színvonalú cseréppipákat készíteni kezdték a városban.

Selmecbányán a század során közel 90 pipakészítő működött, közülük a legtöbben átvették Hönig mester formáját (amellett más alakokkal is kísérleteztek), de nevet és termékeiknek széles piacot csak kevesen szereztek...."

- forrás: Magyar Nemzeti Múzeum, mnm.hu

További jelölés a Ceglédnél előkerült cserépen:

img_20240803_193458.jpg

A talált pipadarab hasonló féle pipához tartozhatott, mint ami a képen látható:

lovecpokladu.jpg

- kép forrása: lovecpokladu** Fajka -

A megtalálási hely

A Ceglédnél talált XIX. századra tehető pipadarab a régi térkép szerint az 1880. évben Hoffer Jánosné tulajdonát képező birtokon és az ahhoz tartozó tanya helyén került elő. 

Tkp: 1880. - tanya Hoffer Jánosné földjén - a ceglédi pipadarab pontosan ennek a tanyának a földjéről került elő:

1880_hoffer_janosne.jpg

Mégpedig ezen a helyen - a Létrásnál, a napraforgótábla mellett ("Létrás": elkorhadt, összetákolt létra egy fához támasztva a régi tanyahely földje melletti fasoron):

img_20240803_142614_1.jpg

Madártávlat - ahol egykor a tanya állt, napjainkban tarló és mellette napraforgós ( a képen a száraz fa is rajta van a létrával):

dji_0881_1.JPG

1963-ban ezen a helyen még tanya állt:

1963_17.jpg

Pontosan nem tudható, Selmecbányán kívül hol készülhettek még valódi Hönig-féle pipák:

"...Hönig = nagyformátumú mester, illetve készítő műhely

Selmecbányán tevékenykedett akárcsak pl. Bodnar.

„Lehetetlenné válik arra a kérdésre válaszolni, hogy (Selmecbányán kívül) hol is készült a valódi Hönig pipa, hiszen az Trauersdorf, Körmend, Vasvár, Bonyhád, Pápa földjében egyaránt „terem", igaz közülük egy sem akad, mely egymással teljesen megegyező lenne.

A különbözőségek, a parányi sajátosságok vagy a bepecsételt név betűtípusában, nagyságában, szó és betűközök ritmusának váltakozásában, vagy a mesterjegyek alkalmazásában érhetők tetten, de az ékezetek alkalmankénti hiánya is fontos különbségtétel lehet."

- forrás: mek.oszk.hu

A Ceglédről előkerült, Hönig-féle cseréppipa töredék:

img_20240803_193405.jpg

De az is felmerülhet, hogy a Ceglédnél talált M.HONIG feliratos cseréppipa maradványa nem eredeti, hanem  hamisítvány. Ennek kapcsán hozzáértőnek kellene nyilatkozni. 

A talált cseréppipa töredék további sorsa még függőben, terveim szerint valamikor visszaviszem oda, ahol előkerült, viszont félő, hogy abban az esetben idővel a traktorok, vagy a mezőgazdasági munkálatok végleges áldozatává válik. 

2024.08.06.

B.

További képek, egyéb:

Olvasói üzenet (2024.08.18):

Boldizsár László által talált cseréppipa darabok - Eger, Kőporos (kis Kőporos) területén:

pagehhh.jpg

Cegléd továbbiak:

Cegléden a Hoffer névhez az alábbi adatot találtam az 1800-as évek végéről - hogy van e köze esetleg az egykori Hoffer tanyához, amelynek helyén a pipatöredék előkerült, nem tudni:

"...Kossuth téri artézi kút: Cz. és V. 1895. nov. 24., Cz. és V. 1897. jún. 13., szept. 19.  A kútfúró a ceglédi Hoffer Lajos volt...."

- forrás: Reznák Erzsébet: A milleniumi Cegléd

 Képek a ceglédi pipatöredékről:

img_20240803_193429.jpg

pageffd.jpg

Pecsétes tégla az egykori tanyahelynél:

img_20240803_154543.jpg

A tégla azonosítása - Első Czeglédi Téglagyár Rt:

ptgla.jpg

- kép forrása: pecsetestegla.hu - 

A tanyahely 1965-ben:

1965_17.jpg

1992-ben a tanya már nem állt:

1992_22.jpg

Érdekesnek tűnő kődarab a tanyahelynél:

img_20240803_153014.jpg

Alsókara

2022-ben a valamikori Kara-pusztán (Alsókara) egy nyírfaerdő mellett szintén találtam egy barnás cseréppipa töredéket, amiről akkor ezt az egyetlen képet készítettem - milyen pipához tartozhatott, nem tudni, sorsára hagytam:

20221130_135950.jpg

Alsókara - a talált pipatöredék melletti erdő:

dji_0040_5.JPG

Források:
régi térkép: hungaricana
Magyar Nemzeti Múzeum, mnm.hu
mek.oszk.hu, Dr. Nagy Zoltán
lovecpokladu // Fajka
Reznák Erzsébet: A milleniumi Cegléd
pecsetestagla.hu
fentrol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://balays.blog.hu/api/trackback/id/tr2418459787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.08.07. 13:06:40

A selmeci cseréppipák egyik jellemzője, hogy óriási nyomáson préselt agyagból készült, szabályosan sajtolták az agyagot.
Ez mikrószkópos vizsgálattal - állítólag - megállapítható, másrészt sűrűségméréssel viszont főleg.

Lobo Marunga 2024.08.09. 08:56:52

Semmiképpen ne vidd vissza! Tévas az a szemlélet, hogy mindent ott kell hagyni, ahol volt. Ennek a darabnak információértéke van, amiből te máris elég sokat kinyertél, de lehe,t hogy még ennél is több van benne, adatot szolgáltathat majd egyszer valahol valakinek egy kutatáshoz, ami nem is feltétlenül a pipákról szól, hanme mondjuk a ceglédi tanyavilágban élők anyagi helyzetéről, vagy szokásairól, vagy a kereskedelemről, vagy tényleg akár a pipákról. Ha visszaviszed, jó eséllyel el fog veszni, és vele fog veszni az információ is. Oda kell adni valakinek, aki szakszerűen tudja dokumentálni és tárolni. Nem hangzik túl romantikusan, hogy majd bekerül egy poros múzeumi raktárba, de a poros múzeumi raktáraknak is megvan a maguk szerepe ebben. Szóval szerintem keress egy múzeumot vagy kutatót, aki elfogadja, ha meg nincs ilyen, mert nem érnek rá, vagy nincs rá kapacitásuk, vagy nem érdekli őket, akkor meg tartsd meg, később fontos lehet. De ha visszaviszed, az annyi, mintha kidobnád.

l.balays 2024.08.09. 15:58:31

@Lobo Marunga:
teljesen igazad van, majd megtalálom a módját, hova és milyen módon fogom leadni
már van is egy elképzelésem
kérdés érdekel e ez egyáltalán valakit, de ez másodlagos, mert ha mégis, akkor ez már meglesz hozzá...stb
süti beállítások módosítása